«Τέχνη – Πολιτισμός -Νεολαία»




«Τέχνη – Πολιτισμός -Νεολαία» ήταν το θέμα του τρίτου σεμιναρίου του Ζ΄ κύκλου εκδηλώσεων του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/5, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) στην Ηλιούπολη.

Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Το κινούμενο σχέδιο στην Εκπαίδευση» ανέπτυξε ο κ. Σπύρος Σιάκας, διδάκτωρ Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε το σημαντικό ρόλο της τεχνικής του animation στην εκπαίδευση και της εφαρμογής της κινηματογραφικής τέχνης στην παιδεία γενικότερα. Ο ομιλητής έδωσε πολύ ενδιαφέροντα οπτικοποιημένα παραδείγματα αποδεικνύοντας έμπρακτα πώς η μάθηση μέσω κινούμενου σχεδίου μπορεί ν’ αναπτύξει δημιουργικά και να διευρύνει τη φαντασία και τους ορίζοντες των μαθητών

Η δεύτερη ομιλήτρια, κ. Στέλλα Μουζακιώτου, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της εισήγησής της με θέμα «Απεικονίσεις και σύμβολα του χρόνου στην Τέχνη», παρουσίασε γνωστά έργα κορυφαίων δημιουργών παγκοσμίως που εμπεριέχουν κρυφούς συμβολισμούς. Χρησιμοποιώντας την καλλιτεχνική γλώσσα των Γκόγια, Ζαν-Μπατίστ, Μονέ, Νταλί και άλλων σημαντικών ζωγράφων, «ξενάγησε» τους συμμετέχοντες στα μονοπάτια της αποκρυπτογράφησης των συμβόλων στην τέχνη που άλλοτε είναι ολοφάνερα και άλλοτε δυσδιάκριτα στα μάτια του κοινού. Η ομιλήτρια εντυπωσίασε με την εμπεριστατωμένη ερμηνεία της Guernika του Πικάσο που συμβολίζει την αποκήρυξη του πολέμου και της οποιασδήποτε μορφής βίας.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α. και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, ο οποίος μίλησε για τις «χρηματοδοτικές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση στήριξης της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Νεολαίας». «Μπορεί η οικονομία να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στις μέρες μας, όμως η παιδεία, ο πολιτισμός, η τέχνη, που έχουν άμεση σχέση με τον άνθρωπο, ασφαλώς και πρέπει να αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα των ΟΤΑ», επεσήμανε ο κ. Γεωργάκης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές επιχορήγησης πολιτιστικών δράσεων (groopio/Jessica/collide cern κ.α.), αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α. και π. Αντινομάρχης Αττικής κ. Βασίλης Χρονόπουλος, ενώ παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η κα Βασιλική Ηλιακοπούλου, ζωγράφος, εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος του Ο.Π.Σ.Α.

Η επόμενη ομιλία-συζήτηση του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΠΕ, με θέμα «Σχέσεις Κράτους και Αγοράς, Αυτοδιοίκησης και Τοπικής Αγοράς».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr και στο τηλ. 210 9922301

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.