Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από το δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης




Πρόγραμμα επίγειας καταπολέμησης κουνουπιών εφαρμόζει ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο των ενεργειών προστασίας της δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου και αφορά την καταπολέμηση κουνουπιών σε λιμνάζοντα ύδατα, σε δεξαμενές πυρόσβεσης, σε φρεάτια και αγωγούς ομβρίων υδάτων, καθώς και σε καταλήξεις ρεμάτων.
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με δειγματοληψίες και εφαρμογές από εξειδικευμένο συνεργείο. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρησιμοποιούνται σκευάσματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η αύξηση των περιστατικών μετάδοσης του Ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, αλλά και για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. Για το λόγο αυτό, συστήνεται στους δημότες:
– Να εξαφανίζουν κάθε επιφάνεια λιμνάζοντος ύδατος, που αποτελεί την κύρια εστία αναπαραγωγής κουνουπιών σε κατοικημένες περιοχές (περίσσεια νερού σε γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων κτλ)
– Να επιχωματώνουν μικρές κοιλότητες του εδάφους και να τις καθαρίζουν από βλάστηση, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση του νερού και να παρασύρονται τα ατελή στάδια των κουνουπιών.
– Να κουρεύουν τακτικά το γρασίδι και τις φυλλωσιές, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
– Να χρησιμοποιούν για το φωτισμό εξωτερικών χώρων κίτρινους λαμπτήρες, οι οποίοι προσελκύουν λιγότερα κουνούπια.
– Να χρησιμοποιούν κλιματιστικά και ανεμιστήρες για τη μείωση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
– Να χρησιμοποιούν προστατευτικά αντικουνουπικά πλέγματα σε ανοίγματα όπως παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί κ.ά. με κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή, όπου χρειάζεται.
– Να χρησιμοποιούν απωθητικές ουσίες, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος ή της συσκευής.
– Να μην αποθέτουν ανεξέλεγκτα λύματα κατοικιών ή επιχειρήσεων στα αυλάκια όμβριων υδάτων.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων, θα πρέπει να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν κάθε εστία ανάπτυξης κουνουπιών στους χώρους ευθύνης τους. Επίσης, οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων οικιών και νεοανεγειρόμενων οικοδομών, οφείλουν να καθαρίζουν τακτικά τους χώρους, να απομακρύνουν σκουπίδια και να φροντίζουν για την άντληση τυχόν λιμναζόντων νερών.
Παρακαλούνται επίσης όλοι οι δημότες, εάν εντοπίσουν λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή τους, να επικοινωνήσουν το συντομότερο δυνατόν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (τηλ.: 213 2020755 κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και 213 2020750 κα Ειρήνη Χατζογιαννάκη), ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.