Απόφαση – «βόμβα» κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο όλο το Λαιμό Βουλιαγμένης
Μια απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενδέχεται να τινάξει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση και εισήγηση του ΚΑΣ προς την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρμόδιας ΣΤ΄Εφορείας, αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.

Συγκεκριμένα, εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου, που καλύπτει όλη τη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού, έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια.

Στο νέο αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνεται και ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο του Αστέρα ενώ έχουν εντοπιστεί πρωτοελλαδικές αρχαιότητες (οικίες και οχυρωματικό τείχος) στο νοτιοανατολικό ύψωμα της χερσονήσου του Λαιμού, καθώς και στον Λόφο των Μουσών, που βρίσκονται επίσης εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του «Αστέρα».

Γνωστά μνημεία της περιοχής, όπως η Ιερατική Οικία (που βρίσκεται εντός του δημοτικού πάρκινγκ), η Δεξαμενή (εντός «Αστέρα»), καθώς και οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων, ο ένας εντός του Ορφανοτροφείου και ο άλλος στην Ωκεανίδα, που επόπτευαν τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής, αποκτούν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Στον προστατευόμενο τόπο θα ανήκει και ο ενάλιος χώρος που βρίσκεται κοντά στο μνημείο, με το σκεπτικό ότι κατάλοιπα του ναού μπορεί να υπάρχουν και μέσα στο νερό.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του συγκροτήματος όχι μόνο από νομικής άποψης αλλά και από το γεγονός ότι τίθενται εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη καθώς το πακέτο εκποίησης του από το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεις τουριστικών υπηρεσιών αναψυχής.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι από το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνουν πως η απόφαση αυτή δεν αλλάζει κάτι στην αποκρατικοποίηση του Αστέρα, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν όλοι οι χώροι που κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί, δεν περιλαμβάνονται στο υπό αποκρατικοποίηση τμήμα.

(newpost.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.