Αντώνης Μπουγιούρης: “όταν έχει αέρα το απολαμβάνω…” (VIDEO)




(Συνέντευξη – φωτογραφίες:  istioselida.com)

Μπορεί να έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία μας συνέντευξη με κάποιον αθλητή, αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη θεματολογία. 
 Επανερχόμαστε με μια συνέντευξη που έχουμε καιρό στο ‘σκληρό’ μας και την δημοσιεύουμε σήμερα.
Ο Αντώνης Μπουγιούρης είναι ο αθλητής που είχαμε μιλήσει και σήμερα δημοσιεύουμε τα όσα μας είπε.
Δύσκολο να τον πετύχεις εύκαιρο να πάρεις το χρόνο που χρειάζεται για να κάνεις μια ήρεμη κουβέντα… συνεχώς τρέχει και κάνει πράγματα είτε με τη δουλειά που στήνει, είτε με τις προπονήσεις και τους αγώνες του, είναι συνεχώς στο ‘τρέξιμο’…
Διαβάζοντας το τι κατά καιρούς λένε ή πως παρουσιάζουν τον εαυτό τους και την πορεία τους διάφοροι αθλητές μπορεί κανείς να παρατηρήσει και να κρίνει και τον χαρακτήρα των ανθρώπων αυτών… είναι όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους… αυτό που έχουν όμως όλοι κοινό και ίσως και γι’ αυτό και να είναι και νικητές είναι η αποφασιστικότητα τους να ολοκληρώνουν τους στόχους που βάζουν ανεξαρτήτως πολλές φορές του κόστους και της υποστήριξης που έχουν.
Διαβάζοντας τα όσα μου είπε ο Αντώνης για άλλη μια φορά επιβεβαίωσα τα όσα παραπάνω είπα, είναι ένας πρωταθλητής που δεν σταματά να προσπαθεί για την ολοκλήρωση των στόχων του, ακόμα και αν δεν πάνε όλα όπως τα σχεδίαζε…

ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;

Αντώνης: Ξεκίνησα σε ηλικία 8 χρονών στη Σύρο. Ο πατέρας μου με ώθησε στο άθλημα. Το πρώτο μου κύπελλο ήταν στο windsurf σε έναν τοπικό αγώνα στη Σύρο. Μετά ασχολήθηκα με τα optimist και αργότερα με τα laser. Στην κλάση των laser αγωνίζομαι και σήμερα έχοντας ασχοληθεί και 4 χρόνια με την κλάση τον Tornado.
Όπως είπα ξεκίνησα στη Σύρο και ήμουν αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, τα τελευταία χρόνια είμαι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου ελληνικού ‘Ιππόκαμπος’.
Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα στη Σύρο, θυμάμαι τις καθημερινές έβγαινα προπόνηση μετά από υπεύθυνη δήλωση του πατέρα μου ότι αν πάθω κάτι είναι αυτός υπεύθυνος. Έπαιρνα ένα φορητό VHF μέσα σε ένα τάπερ φαγητού (δεν υπήρχαν τότε κινητά) και έβγαινα μόνος μου προπόνηση. Αρκετές φορές θυμάμαι να μου σπάνε υλικά και να με μαζεύουν ψαροκάικα και μεγάλα ιστιοπλοϊκά. Ιστιοπλοΐα έμαθα ρωτώντας άλλους ιστιοπλόους…
Αυτοί που με στήριξαν περισσότερο στα πρώτα μου βήματα ήταν οι γονείς μου και σίγουρα ο κ. Σταμάτης Γρυπάρης, ο οποίος μπορεί να μην είχε γνώσεις αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, αλλά μας πήγαινε σε ότι διασυλλογικό πρωτάθλημα υπήρχε δίνοντας μας τη δυνατότητα να μαθαίνουμε από τους καλύτερους μας. ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα; Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός; 

Αντώνης: Είναι και τα δυο αλλά περισσότερο η απόλαυση. Η απόλαυση γι’ αυτό και πέφτω σπάνια προπόνηση όταν έχει κάτω από 10 κόμβους αέρα, όταν έχει αέρα το απολαμβάνω… Βέβαια το έχω πληρώσει αυτό σε αγώνες με ασθενείς ανέμους και έχω χάσει πολλά μετάλλια σε διεθνείς αλλά και εγχώριους αγώνες.
Ο ανταγωνισμός μου αρέσει γιατί θέλω να βλέπω τα όρια μου, η ιστιοπλοΐα σου δημιουργεί πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, αλλά και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Και το λέω αυτό γιατί βλέπω πολλούς γονείς που φοβούνται μήπως κρυώσουν και αρρωστήσουν τα παιδιά τους… θα αρρωστήσουν μια δυο φορές, αλλά ο οργανισμός μετά συνηθίζει, δυναμώνει και θα αρρωσταίνουν σπάνια.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Αντώνης: 
Οι μεγαλύτεροι θρίαμβοι μου είναι τα παγκόσμια πρωταθλήματα που έχω κερδίσει στην καριέρα μου, 2 πρώτες θέσεις και 2 δεύτερες, και η κατάκτηση της 6ης θέσης στο παγκόσμιο ranking list στην κατηγορία του laser…  επίσης και η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ το 2000 που βγήκα 15ος είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστιοπλοϊκή μου ζωή.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Αντώνης: 
Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν στους ΟΑ όπου στην τελευταία κούρσα και ενώ ήμουν 2ος και εξασφάλιζα την 6η θέση στην γενική, στα τελευταία πρύμα έκοψε εντελώς ο αέρας για μερικά λεπτά και όταν επανήλθε όλοι που ήταν πίσω τον πήραν πρώτοι και μας έφτασαν… καβατζάρισα και λάθος πόρτα και από 2ος τερμάτισα 23ος χάνοντας έτσι μια θέση στους 6 πρώτους της Ολυμπιάδας. 

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις;
Αντώνης: 
Όλα θα εξαρτηθούν από το αν βρεθούν χορηγοί να στηρίξουν το πρόγραμμα μου. Αν βρεθούν χορηγοί ένα μετάλλιο είναι εφικτό αφού το Weymouth είναι ένα μέρος το οποίο συνήθως έχει πολύ αέρα … άρα και πολύ απόλαυση! 

ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου;
Αντώνης: Η Ομοσπονδία πιστεύω με έχει βοηθήσει στο ελάχιστο που θα μπορούσε και κατά τη γνώμη μου έχει κάνει λάθη που με έχουν ζημιώσει οικονομικά και ηθικά σε εποχές μάλιστα που δεν υπήρχε η σημερινή κρίση.
Ο όμιλος μου προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί και αυτός στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε… χαίρομαι πάντως που τον βλέπω να εξελίσσεται σε μια ισχυρή δύναμη στην κατηγορία των laser και να έχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στην κατηγορία αυτή.ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;Αντώνης: Οι ιστιοπλοϊκοί μου ήρωες είναι ο Ben Ainslie και ο Robert Scheidt. 

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Αντώνης: 
Αγαπημένα μου σκάφη είναι το laser και το tornado. Το ένα για την ταχύτητα του … και το άλλο γιατί χρειάζεται να είσαι αθλητής με όλη τη σημασία της λέξης και έχει πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

ISTiOSELIDA: Εκτός από τα laser με τι άλλα σκάφη και σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Αντώνης: 
Εκτός από laser έκανα και μια ολυμπιακή προετοιμασία 4 χρόνια στο tornado, το οποίο είναι καταπληκτικό σκάφος και είναι κρίμα που το έβγαλαν από το πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων.
Μοναδική εμπειρία ήταν και η συμμετοχή μου ως πλήρωμα με την ομάδα Greek Challenge στη Νέα Ζηλανδία. Συγχαρητήρια στον κ. Μπουζέα για την πρωτοβουλία του. 

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Αντώνης: 
Προτιμώ το fleet race γιατί έχει περισσότερη τακτική και τρέχεις με περισσότερα σκάφη. 

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Αντώνης: 
Το γρηγορότερο που έχω πάει με ιστιοπλοϊκό είναι 33 κόμβοι με σκάφος τύπου tornado.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Αντώνης: 
Έχει πολύ ομίχλη για να δω τόσο μακρυά. Εύχομαι όλα να πάνε καλά … και να αποσυρθώ όταν αρχίσει να με περνάει ο γιος μου! 

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη; 
Αντώνης: 
θα ήθελα να είμαι επαγγελματίες, αλλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Για να θεωρείσαι επαγγελματίας πρέπει να ασχολείσαι αποκλειστικά με αυτό, να δίνεις όλο σου το είναι και να βγάζεις και τα προς το ζην από αυτό… προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. 

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Αντώνης: 
έχω φοβηθεί πολύ μια φορά όταν με το tornado σε μια σοροκάδα έβγαλε πολύ αέρα και κύμα. Το σκάφος κάρφωσε στα πρύμα και έκανε τούμπα 360 μοίρες και μετά άρχισε να βυθίζεται και να βουλιάζει η πρύμνη του. Εγώ ήμουν δεμένος με δυο γάντζους και δεν μπορούσα να βγω στην επιφάνεια για αρκετή ώρα.
Ευτυχώς όταν μετά από κάμποσα λεπτά βγήκα… αν και ο προπονητής των Αυστριακών είχε δει τι είχε γίνει είχε πλησιάσει και ήταν έτοιμος με έναν σουγιά να πέσει στη θάλασσα να με σώσει… και άλλες φορές έχω φοβηθεί αλλά όχι τόσο πολύ. 

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Αντώνης: 
Επιμονή, υπομονή, πειθαρχία και πίστη σε αυτό που κάνεις και φυσικά και οι συγκυρίες που τις περισσότερες φορές τις δημιουργούν όλα τα προηγούμενα μαζί. 

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Αντώνης: Είμαι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας με ειδικότητα την ιστιοπλοΐα. Μου αρέσει το windsurf και η power yoga. Αυτόν τον καιρό παρακολουθώ μια ακαδημία διατροφής και βοηθάω στο στήσιμο του sailingandmore.com που είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα που θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2012.
Το sailingandmore.com είναι κάτι πρωτοποριακό αφού δεν θα περιορίζεται μόνο σε ότι έχει σχέση με την ιστιοπλοΐα αλλά και με άλλα αθλήματα. Θα δοθεί βάση στην νέα τάση της εποχής μας την ευεξία και την διατροφική μας παιδεία. Αυτό θα γίνεται σε συνεργασία με μια κορυφαία εταιρία στο χώρο της διατροφής και με προσωπικές επαφές θα μπορούν τα μέλη μας να παρακολουθούν σεμινάρια σε σχέση με την διατροφή σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και να συνεργαστούν μαζί μας αν το επιθυμούν.
Με ειδικά μηχανήματα θα γίνεται μέτρηση βιολογικής-μεταβολικής ηλικίας και θα δίδονται συμβουλές πως να την μειώσουμε και και το πως να ελέγχουμε το βάρος μας γεμίζοντας υγεία και ενέργεια.
Τα βήματα βέβαια γίνονται αργά όμως πλησιάζει η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπάρχει ο χρόνος για όλα.
www.sailingandmore.com

 

http://www.youtube.com/watch?v=rAb81XIxAhU

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.