Συνέντευξη με τον ταξίαρχο Λουκά Τουρπέτα




Για τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την Νοτιοανατολική Αττική,την αντιφατική κοινωνική διαστρωμάτωση του πληθυσμού,τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί σε πολλά κατά την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων του,αλλά και για τις σκέψεις του πάνω στην εύρυθμη λειτουργία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ μίλησε στην “Σύγχρονη Αστυνομία” και στον συνδικαλιστή Συνδρεβέλη Χρήστο,ο Ταξίαρχος Τουρπέτας Λουκάς, Δ/ντης της Δ.νσης Νοτιοανατολικής Αττικής

Σ.Α.: Κ. Ταξίαρχε, κατ’ αρχήν, σας καλωσορίζουμε στην “Σύγχρονη Αστυνομία” και παράλληλα με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως Διευθυντής της Δ.Α.ΝΑ.Α. ευχόμαστε επιτυχίες στο έργο που έχετε κληθεί να αναλάβετε.

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία εδραιωμένη στις αρχές της αρετής και του επαγγελματισμού.

Σ.Α: Κατά το παρελθόν έχετε υπηρετήσει σε Α.Τ. της Δ.Α.ΝΑ.Α. Πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί εφόδιό σας, όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής δεδομένου του γεγονότος ότι είστε γνώστης τόσο των αδυναμιών όσο και των προτερημάτων που θα συναντήσετε στην περιοχή που υπάγετε στην αστυνομική αρμοδιότητα της ΔΑΝΑΑ.

Πράγματι, υπηρέτησα ως Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας στο Αστυν. Τμήμα Βουλιαγμένης, στο Τμ. Τροχαίας Γλυφάδας, στο Αστυν. Τμήμα Ηλιούπολης και στο Τμ. Τροχαίας Ελληνικού. Η μακρόχρονη εμπειρία μου ως Διοικητής περιοχών της Δ.Α.ΝΑ.Α., θεωρώ ότι αποτελεί σημαντικό έρεισμα για τη διοίκησή μου ως Διευθυντής της. Γνωρίζω ήδη την περιοχή, τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί σε συμβάν / ατύχημα/ περιστατικό κατά την εκτέλεση των καθημερινών του καθηκόντων, την αντιφατική κοινωνική διαστρωμάτωση του πληθυσμού της που συνδυάζει περιοχές με έντονη αστική σύνθεση αλλά και περιοχές με ημι-αγροτικά χαρακτηριστικά.

Σ.Α: Είναι γνωστό ότι η Δ.Α.ΝΑ.Α. έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης μιας τεράστιας γεωγραφικής έκτασης που εκτείνεται από τον Άλιμο μέχρι την νοτιότερη περιοχή της Αττικής. Παρά την τεράστια γεωγραφική έκταση που καλείται να καλύψει διαπιστώνονται οργανικά κενά όσον αφορά την υπάρχουσα δύναμη του αστυνομικού προσωπικού. Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε πως πρέπει να λάβουν χώρα για την αντιμετώπιση του παραπάνω ζητήματος.

Όπως σας ανέφερα η Δ.Α.ΝΑ.Α. αποτελεί ένα αμάγαλμα αστικής και ημι-αγροτικής περιοχής, η οποία καταλαμβάνει μεγάλη γεωγραφική έκταση στο χάρτη. Η έκτασή της αποτελεί τροχοπέδη για την βέλτιστη αστυνόμευση της περιοχής. Ο συνδυασμός της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με τα οργανικά κενά της δύναμης των Αστυνομικών Τμημάτων δυσχεραίνει την προσπάθεια για αστυνόμευση. Το πρόβλημα είναι γνωστό και χρόνιο. Έχοντας ως άξονα τα σημερινά δεδομένα η πρωτοβουλία που πρέπει να λάβουμε είναι να γίνουν προσλήψεις αστυνομικού προσωπικού. Το προσωπικό αξιοποιείται ήδη στο έπακρο και δε γίνεται να καταστρατηγήσουμε άλλο τα δικαιώματά του. Επειδή όμως αυτή η πρωτοβουλία δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων μου, η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι ο συντονισμός των δράσεων σε συνδυασμό με την εναρμόνιση των αναγκών του προσωπικού. Λέγοντας «συντονισμό των δράσεων» εννοώ την αγαστή συνεργασία όλων των Υπηρεσιών εδαφικής αρμοδιότητας της Δ.Α.ΝΑ.Α. [Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ν]Α Αττικής, Τμήματα Τροχαίας αλλά και κατά τόπους Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γενικό Χημείο του Κράτους, Περιφέρειες κλπ] με στόχο την ευρύτερη προσφορά αστυνόμευσης στην περιοχή δικαιοδοσίας μας. Επιπροσθέτως, μία ιδέα που αιωρείται από το έτος 2010 με την εφαρμογή του Ν.3852 περί συνένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, είναι η συνένωση όμορων Αστυνομικών Τμημάτων κατά το πρότυπο της «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ένα ανάλογο εγχείρημα θα ήταν προσοδοφόρο για τη λειτουργία του Αστυνομικού Σώματος, καθόσον θα πλήθαινε το προσωπικό στα Αστυνομικά Τμήματα και η λειτουργία μας θα είχε πιο ανθρώπινα πλαίσια εφαρμογής της γενικής αστυνόμευσης στην καθημερινότητα. Δηλαδή, ένα Αστυνομικό Τμήμα με πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό θα μπορούσε να ενεργεί αρτιότερα, χωρίς να επιβαρύνει το προσωπικό του, και παράλληλα το προσωπικό του –ικανοποιημένο από την απόλαυση των δικαιωμάτων του – να αποδίδει σε μέγιστο βαθμό την παραγωγικότητά του.

Σ.Α: Το αστυνομικό προσωπικό εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα.. η εφαρμογή του ΠΔ 394/01 που αφορά το χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού είναι ζήτημα για το οποίο η Ε.ΑΣ.Υ.Α. είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και αξιώνει την πιστή εφαρμογή του. Ποια η θέση σας για το ζήτημα αυτό και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προς αποφυγή ζητημάτων που άπτονται της ενδεχόμενης καταστρατήγησής του εντός της Α.Δ. της οποίας προίσταστε.

Θεωρώ ότι ένας αστυνομικός για να είναι αξιοπρεπής επαγγελματίας πρέπει να απολαμβάνει τις ημερήσιες αναπαύσεις του και αυτό είναι καθήκον και μέλημα της διοίκησης στην οποία υπάγεται. Συνεπώς, οι Διοικητές οφείλουν να οργανώνουν τη δύναμή τους και να αξιοποιούν το προσωπικό τους ανάλογα με τη δυναμική που χαρακτηρίζει τον κάθε αστυνομικό. Ο Διοικητής οφείλει να βλέπει τον κάθε αστυνομικό ως ξεχωριστή οντότητα αλλά και το σύνολο του προσωπικού ως ενιαία μονάδα. Και σε αυτό το σημείο φαίνεται η ικανότητά του, τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τον εαυτό του αλλά και τις σχέσεις του με το προσωπικό. Είναι βασικό του καθήκον η πρόκληση ενθουσιασμού, αισιοδοξίας, πάθους για δουλειά, η καλλιέργεια κλίματος συνεργατικότητας και εμπιστοσύνης στα διοικούμενα μέλη. Ένας χαρισματικός ηγέτης είναι ο ηγέτης με ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη του.
Οι τομείς της συναισθηματικής νοημοσύνης διακρίνονται σε προσωπικές και κοινωνικές ικανότητες και όλοι οι οργανισμοί – εταιρείες, οι οποίες είναι επιτυχημένες, βασίζονται στη δύναμή της.
Οι προσωπικές ικανότητες περιλαμβάνουν την αυτοεπίγνωση και την αυτοδιαχείριση. Η αυτοεπίγνωση διακρίνεται σε συναισθηματική αυτοεπίγνωση (αναγνώριση των συναισθημάτων μας και της επίδρασής τους στους άλλους, η διαίσθησή μας κατά τη λήψη αποφάσεων), σε ακριβής αυτοαξιολόγηση (η γνώση των δυνατών σημείων και των ορίων μας), και σε αυτοπεποίθηση (η σταθερή αίσθηση της αξίας μας και των δυνατοτήτων μας). Η αυτοδιαχείριση περιλαμβάνει τον αυτοέλεγχο (ικανότητα διατήρησης διασπαστικών συναισθημάτων και παρορμήσεων), τη διαφάνεια (τιμιότητα, ακεραιότητα και αξιοπιστία), την προσαρμοστικότητα [ευελιξία προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ξεπέρασμα εμποδίων), την επίτευξη (εσωτερικό κίνητρο για βελτίωση της απόδοσης), την πρωτοβουλία (ετοιμότητα για δράση και αξιοποίηση ευκαιριών) και την αισιοδοξία.
Οι κοινωνικές ικανότητες περιλαμβάνουν την κοινωνική επίγνωση και τη διαχείριση σχέσεων. Η κοινωνική επίγνωση διακρίνεται στην ενσυναίσθηση (ικανότητα αντίληψης συναισθημάτων των άλλων, κατανόησης δικής τους οπτικής), την οργανωτική επίγνωση (ετοιμότητα αντίληψης τρέχοντων ζητημάτων), και την εξυπηρέτηση (ικανότητα αναγνώρισης και κάλυψης αναγκών). Η διαχείριση σχέσεων περιλαμβάνει την έμπνευση [ικανότητα καθοδήγησης-κινητοποίησης σε προδιαγεγραμμένο όραμα], την επιρροή [ικανότητα εφαρμογής τακτικών πειθούς], την ανάπτυξη των άλλων [ικανότητα στήριξης και ενίσχυσης μέσω ανατροφοδότησης και καθοδήγησης], τη διαχείριση συγκρούσεων [ικανότητα επίλυσης διαφωνιών], την οικοδόμηση δεσμών [ικανότητα καλλιέργειας δικτύου σχέσεων], την συνεργατικότητα και την ομαδική δουλειά [ικανότητα ανάπτυξης συνεργατικότητας και ομαδικότητας]
Όλα τα παραπάνω είναι βασικά χαρακτηριστικά και αρχές του «νέου ηγέτη». Θεωρώ ότι, όταν ένας Διοικητής διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, η «ηγεσία» του είναι ουσιαστική, η «ομάδα» του έχει στα θεμέλια της την αρμονία και το συντονισμό. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά της είναι αδιαμφισβήτητη.

Σ.Α: Σε πρόσφατο ψήφισμα που διενεργήθηκε σε συνέδριο της Ομοσπονδίας μας μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας λεσχών εστίασης του αστυνομικού προσωπικού σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας της Αττικής, μεταξύ αυτών και της Δ.Α.ΝΑ.Α.. Ποια η άποψη σας για το εν λόγω θέμα.

Πιθανολογώ ότι η δημιουργία μίας λέσχης στη Δ.Α.ΝΑ.Α., ικανής για να καλύπτει την τροφοδοσία 300-400 ατόμων ημερησίως θα διευκόλυνε το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσής μας. Αν και η γεωγραφική της έκταση αποτελεί και σε αυτό το πεδίο τροχοπέδη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεπέρναγε κατά πολύ τον αριθμό των μερίδων που προανέφερα. Ωστόσο, θα διευκόλυνε πρωτίστως τις ανάγκες σίτισης του αστυνομικού προσωπικού – ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη οικονομική περίοδο – και κατά δεύτερον τη σίτιση των κρατουμένων.

Σ.Α: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να κοινοποιήσετε μέσω της εφημερίδας μας στο αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης της οποίας είστε προιστάμενος.

Οι εργασιακοί κανόνες αλλάζουν. Τα νέα κριτήρια με τα οποία κρινόμαστε έχουν να κάνουν με την αντιστρόφως ανάλογη σχέση αριθμού προσωπικού και πολλαπλών απαιτήσεων. Οι ημέρες που καλούμαστε να υποστηρίξουμε το ρόλο μας είναι δύσκολες. Βρισκόμαστε στη μέση: ανάμεσα σε μια απαιτητική – λόγω των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων – ηγεσία και μία αγανακτισμένη και εξαθλιωμένη μάζα πολιτών με ανομοιογενή χαρακτηριστικά, μία κοινωνία που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα κοινωνικής παθογένειας. Ο ρόλος μας είναι διπολικός, με μία δαμόκλειο σπάθη επί της κεφαλής μας. Επιβαρυντικό στοιχείο για την παραγωγικότητα του αστυνομικού είναι οι μειώσεις των κεκτημένων, εδώ και χρόνια, παροχών του. Παρ’ όλ’ αυτά, δρούμε ως επαγγελματίες, χωρίς να προκύπτουν κρούσματα διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση τα ανάλογα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης. Η εργασία μας αντικατοπτρίζεται στο ιερό καθήκον της περιφρούρησης και εξασφάλισης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πράττοντάς το με ευγένεια, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία.

Σ.Α: Κ. Ταξίαρχε, σας ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης – πρόκλησης και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας.

Και εγώ με τη σειρά μου σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή να δώσω συνέντευξη στο πιο διαδεδομένο έντυπο αστυνομικών ζητημάτων. Για μένα αυτή η συνέντευξη αποτελεί ευκαιρία για επικοινωνία με το προσωπικό της Διεύθυνσης στην οποία προίσταμαι. Έχω την πεποίθηση ότι η καλή διάθεση και η συνεργασία αποφέρουν πάντα θεμιτά αποτελέσματα. Ας έχουμε, λοιπόν, καλή συνεργασία!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.