Η 5ήμερη στην Τεργέστη και το “ακαταλαβίστικο” δελτίο τύπου!




Τρεις δήμαρχοι (Αλίμου – Αγίου Δημητρίου και Παλαιού Φαλήρου) ταξίδεψαν στην Τεργέστη και ενημερώθηκαν για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Smart Care, που αφορά στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Την ώρα που οι ηλικιωμένοι συνωστίζονται στις ουρές του ΙΚΑ για ένα κουτάκι φάρμακα οι τοπικοί μας άρχοντες με τη συνοδεία τους ταξίδεψαν στην Τεργέστη για να μάθουν τις “home platforms” για ηλικιωμένους. Πάντως παρά την προσπάθειά μας δεν καταφέραμε να βγάλουμε άκρη από το δελτίο τύπου που ακολουθεί:

“Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας, τον προηγούμενο μήνα, η πρώτη συνάντηση εργασίας, μεταξύ των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Smart Care, που αφορά στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Διοργανωτής της πρώτης αυτής συνάντησης ήταν η Περιφέρεια Friuli-Venezia-Guilia. Oι εργασίες διήρκεσαν 5 ημέρες και συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και Π. Φαλήρου, με επικεφαλής τους Δημάρχους Μαρία Ανδρούτσου, Θάνο Ορφανό και Διονύση Χατζηδάκη.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή 44 φορέων από 17 χώρες και διάρκεια τριών ετών. Ανήκει στην κατηγορία Policy Support Programs (PSP) – Pilot A με χαρακτηριστικό τη διενέργεια μεγάλων πιλοτικών εφαρμογών με ζητούμενο τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωση πολιτικών σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κύριοι στόχοι του έργου αφορούν, αφενός στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων μοντέλων παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης φροντίδας (Ιntegrated care) σε ηλικιωμένους πολίτες, ώστε να υποστηρίζεται η ανεξάρτητη και ασφαλής διαβίωσή τους στην κοινότητα με την ενσωμάτωση και χρήση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και αφετέρου η πιλοτική εφαρμογή τους σε Δήμους και Περιφέρειες από όλη την Ευρώπη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν αναμένεται να αξιοποιηθούν στο μέλλον σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών.

Smart care

Ο Ελληνικός πιλότος θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Δήμων Π. Φαλήρου, Αλίμου και Αγ. Δημητρίου. Η εταιρεία Vidavo θα παρέχει τεχνική υποστήριξη για τις υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν και παράλληλα συμμετέχει στην κοινοπραξία ως ανεξάρτητος εταίρος ειδικός σύμβουλος για θέματα διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην παροχή υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, από την Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα η Αναπτυξιακή ΟΤΑ e-Trikala A.E. του Δήμου Τρικκαίων.

Εκτός από την Ελλάδα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από 24 περιφέρειες της Ευρώπης, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Δήμοι καθώς και τα νομικά τους πρόσωπα), αλλά και Ερευνητικά Ινστιτούτα, Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Υγείας και Σύλλογοι Ασθενών. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ιταλία (ως συντονιστής του έργου), η Αυστρία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κροατία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Σερβία, η Γαλλία, η Β. Ιρλανδία και η Σκωτία (εκπροσωπώντας και οι δύο το Ηνωμένο Βασίλειο).

Πρακτικά, το σημείο εκκίνησης του Έργου είναι οι πλατφόρμες στο σπίτι (home platforms) που δύνανται να παρέχουν στις ομάδες ασθενών οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Παρακολούθηση των φυσιολογικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφοριστικών παραμέτρων των ασθενών

Διάφορες λειτουργίες αυτό-φροντίδας

Διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών

Πρόληψη πτώσεων και ατυχημάτων

Εξάσκηση γνωσιακών λειτουργιών των ασθενών

Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες θα είναι ανοιχτές στις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, βελτιώνοντας παράλληλα την δυνατότητα των ηλικιωμένων να διαχειρίζονται τις χρόνιες παθήσεις τους και συγκεκριμένα το Διαβήτη. Οι ασθενείς μαθαίνουν να διαβιώνουν ανεξάρτητα στο οικείο περιβάλλον τους και τέλος να προετοιμάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την συνεχιζόμενη φθορά.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 έτη και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού πλαισίου «Υποστήριξη Πολιτικών για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» .”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.