Στο Μπραχάμι η εταιρία που διακινούσε προσωπικά δεδομένα




Τουλάχιστον 30.000 πελάτες είχε η εταιρεία «Info C…..», κυρίως εισπρακτικές εταιρείες που λειτουργούν για λογαριασμό τραπεζών, ενεχυροδανειστήρια, επιχειρηματικοί όμιλοι και «τοκογλύφοι». Πως δρούσε το κύκλωμα που πωλούσε σε κάθε ενδιαφερόμενο λίστες με προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων.
Το «τιμολόγιο» κυμαινόταν ανάλογα με τον αριθμό των στοιχείων που ήθελε ο «πελάτης» και το είδος. Για παράδειγμα, 4.000 ευρώ κόστιζαν τα πλήρη στοιχεία 1.000 ατόμων ή επιχειρήσεων, 1.500 ευρώ για 100 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία που αφορούσε τον 35χρονο με τις 9.000.000 εγγραφές, που συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο, «φωτογράφιζε» 7-8 άτομα, υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, ως εκείνους που έδωσαν έναντι αμοιβής τα συγκεκριμένα στοιχεία που όπως φαίνεται δεν ήταν τα μόνα.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για σούπερ βάση δεδομένων με 67 εκατομμύρια εγγραφές, που περιείχαν όλα τα οικονομικά στοιχεία πολιτών και επιχειρήσεων, βρέθηκε στο τετραώροφο κτίριο της εταιρείας «Info C….» στο Μπραχάμι.

Τα στοιχεία δείχνουν το ίδια «πρόσωπα» μέσα από το υπουργείο Οικονομικών, και έχουν το ίδιο data και format αρχειοθέτησης με τα αντίστοιχα στοιχεία από 9 εκατομμύρια εγγραφές προσωπικών δεδομένων που είχαν βρεθεί στην κατοχή 35χρονου τον Νοέμβριο του 2011.

Η εταιρεία διαφημίζεται πως παρέχει υπηρεσίες «συμβούλου επιχειρήσεων», απασχολούνται 38 υπάλληλοι σε αυτή, ωστόσο αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποστηρίζουν ότι η εταιρεία παρέδιδε όλα τα φορολογικά στοιχεία για οποιονδήποτε, προκειμένου αυτοί που τα αγόραζαν αφενός να εξετάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του οποιουδήποτε με τον οποίο σκόπευαν να έρθουν σε εμπορικές ή άλλου είδους συναλλαγές και αγοραπωλησίες, αφετέρου να ξέρουν και τι ακίνητα υπάρχουν στ’ όνομα του.

Οι αστυνομικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «όλη η αγορά» ήταν στο πελατολόγιο της.

Στη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν μέχρι και καταστάσεις από το ΕΤΑΚ, με καταγραφές για το ποιοι το πλήρωσαν και ποιοι όχι, ποιοι και για ποια ποσά είχαν κάνει ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, ενώ εντοπίστηκαν και η τελευταίας εκκαθάρισης … εκλογικοί κατάλογοι.

Επίσης, διέθεταν Ε9, Ε1 και πολλά άλλα φορολογικά στοιχεία πολιτών και επιχειρήσεων όπως και καταχωρήσεις προσωπικών δεδομένων πολιτών, ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ) κ.ά.

Σε τρεις διακομιστές της εταιρείας, υπήρχε ψηφιακή βάση δεδομένων (σε κωδικοποιημένους πίνακες) με πάνω από 67 εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, πλην όμως ο ακριβής αριθμός δεν κατέστη δυνατό να μετρηθεί στην επιτόπια έρευνα λόγω δυσχέρειας συσχέτισης μεταξύ των πινάκων και της βάσης δεδομένων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ερευνούν τώρα τον τρόπο απόκτησης των στοιχείων αυτών, τα οποία προέρχονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το υπουργείο Οικονομικών και άλλες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και κατηγορίες σε άτομα που πιθανόν συνεργάζονταν με την εταιρεία.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται ο 31χρονος γιος του πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με έξι σκληρούς δίσκους ο καθένας, συνολικής χωρητικότητας 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής με τρεις σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννέα κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).

Η υπόθεση συνδέεται με τη σύλληψη 35χρονου, στα τέλη Νοεμβρίου, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί τα προσωπικά στοιχεία εννέα εκατομμυρίων πολιτών. Ο 35χρονος διέθετε στα αρχεία του περισσότερα από 9 εκατομμύρια εγγραφές προσωπικών δεδομένων, όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα, αριθμούς φορολογικών μητρώων, αριθμούς Ι.Χ. και άλλα στοιχεία, που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί αν τα είχε υποκλέψει από εκεί.

Ο 35χρονος φέρεται να πωλούσε τα δεδομένα σε εταιρείες ή άλλους ενδιαφερόμενους. Μερικές μέρες αργότερα είχε συλληφθεί και 45χρονος επιχειρηματίας που φέρεται να είχε δώσει αυτά τα δεδομένα στον 35χρονο, ενώ η δικογραφία που έδειχνε και τους αμειβόμενους «δούρειους ίππους» στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή.

(newsit.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.