Ποια μουσική χαρίζει υγεία; (video)
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19:00>

Ο Δ. Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Πραγματοποιεί Μουσικό Δρώμενο (η τέχνη που θεραπεύει την καρδιά).

Μέρος Πρώτο:

Ο Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος στο Ωνάσειο και συνθέτης ,
ο οποίος έχει και την καλλιτεχνική δ/νση του πρωτότυπου αυτού δρώμενου,
θα ανοίξει το πρόγραμμα με μια σύντομη εισήγηση με θέμα «Μουσική και καρδιά»
στη συνέχεια ο συνθέτης θα παρουσιάσει ένα «Μουσικό έργο για πιάνο»
του ίδιου, το οποίο βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό με παράλληλη προβολή φωτογραφιών
και στοχεύει στη δημιουργική και αγχολυτική χαλάρωση.

Μέρος Δεύτερο:

Ο ίδιος θα αφηγηθεί το μουσικό παραμύθι, για όλες τις ηλικίες, με τίτλο
«Ο μεταλλαγμένος κακός λύκος» μια παραμυθένια αλληγορία για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα

Κείμενα –στίχοι : Στέλιος Πελασγός
Μουσική σύνθεση – πιάνο – τραγούδι- αφήγηση-φωτογραφία : Θανάσης Δρίτσας

Ποια μουσική χαρίζει υγεία; (http://www.vita.gr/html/ent/942/ent.9942.asp)

Μην ξαφνιαστείτε αν σας συμβουλέψει ο καρδιολόγος σας: «Να παίρνετε και γερές δόσεις μουσικής». Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν το συμπληρωματικό θεραπευτικό ρόλο της μουσικής σε αρκετά προβλήματα υγείας. Η μουσική χαλαρώνει, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, μειώνει τον πόνο, εξομαλύνει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη των βρεφών… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Αν και η πιο αποτελεσματική μορφή μουσικο­θεραπείας θεωρείται η λεγόμενη «βιωματική», που απαιτεί την παρουσία μουσικοθεραπευτή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και η απλή ακρόαση μουσικής έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Με τη βοήθεια, λοιπόν, των ειδικών, θα σας προτείνουμε εκείνες τις μουσικές επιλογές που στις «κατάλληλες δόσεις» θα έχουν ευεργετικά αποτελέ­σματα στη σωματική και την πνευματική υγεία σας.

Καλύτερο το… adagio!
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δράσει θεραπευτικά η μουσική είναι να ακούτε τη μουσική που προπάντων σας αρέσει. Ωστόσο, συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ισχυρότερη θεραπευτική και χαλαρωτική δράση: Η κλασική μουσική και μάλιστα τα αργά κομμάτια (andante, adagio κτλ.) των Μότσαρτ, Βιβάλντι και Μπαχ, με ήρεμες απαλές μελωδίες.· Η ελαφριά μουσική πιάνου. .· Μερικά soundtracks κινηματογραφικών ταινιών, όπως της «Πέρα από την Αφρική». .· Η new age μουσική.
Ευεργετική δεν είναι μόνο η «ανθρώπινη» μουσική, αλλά και οι ήχοι της φύσης: το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα του νερού, ο παφλασμός της θάλασσας, το κελάηδισμα των πουλιών.

Ακούτε μουσική με ακουστικά, ώστε να μην απο­σπάται η προσοχή σας από εξωτερικούς θορύβους

Πώς ωφελεί την υγεία
1.Τονώνει τον εγκέφαλο
Η μουσική ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα «κυκλώματα ανταμοιβής», τα οποία ενεργοποιούν επίσης… ο οργασμός, το όπιο και η σοκολάτα! Εξού και το ευχάριστο συναίσθημα που μας προκαλεί. Σειρά επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι η επίδρασή της είναι πολύ θετική στις νοητικές λειτουργίες (νοημοσύνη, μνήμη, συγκέντρωση κλπ.), ενώ μειώνει τις κρίσεις των επιληπτικών και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.
Προτείνουμε
Μουσικά κομμάτια που βελτιώνουν τη μνήμη, ενισχύουν τη δημιουργικότητα, αυξάνουν την απόδοση στις σπουδές και την παραγωγικότητα στην εργασία και σας βοηθούν να χαλαρώσετε ή να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Πρόκειται για μουσικές συλλογές της αμερικανικής εταιρείας νευροτεχνολογίας «Αdvanced Brain Technologies» (ABT). Για περισσότερα, ανατρέξτε στο site: www.advancedbrain.com

2.«Aγαπά» την καρδιά
Η μουσική μπορεί να δράσει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα όπως τα φάρμακα που λέγονται β-αδρενεργικοί αναστολείς. Ελαττώνει, δηλαδή, τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και περιορίζει την έκκριση της αδρεναλίνης, της «ορμόνης του στρες». Έχει αποδειχτεί ότι ασθενείς που νοσηλεύονται σε καρδιολογικές μονάδες εντατικής θεραπείας και ακούν καθημερινά χαλαρωτική μουσική για 45-60΄ με ακουστικά, παρουσιάζουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και συχνότητα καρδιακών παλμών. Στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χρησιμοποιείται κεντρικό σύστημα μετάδοσης μουσικής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Προτείνουμε
1. Μπαχ «Άρια» από την ορχηστρική σουίτα, αρ. 3 (BMW1068).
2. Χέντελ «Larghetto» από το κοντσέρτο για άρπα (Οp. 4, αρ. 6).
3. Μότσαρτ «Andante» από το κοντσέρτο για πιάνο, αρ. 21 (K467).
4. Ντεμπισί «Υπό το Σεληνόφως» από τη σουίτα Bergamasque.
5. Σατί «Γυμνοπαιδιά», αρ. 3.

3.Δυναμώνει τους πνεύμονες
Εκτός από τον καρδιακό ρυθμό, η απαλή μουσική μειώνει και τον αναπνευστικό. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη θεραπευτική της επίδραση σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ακολουθούν ειδικά προγράμματα αποκατάστασης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Τμήματος Κινησιολογίας και Φυσιολογίας του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η ακρόαση μουσικής στο πλαίσιο θεραπευτικών προγραμμάτων μειώνει τη δύσπνοια και αυξάνει την αντοχή των ασθενών στην άσκηση. Στη χώρα μας, αντίστοιχη μελέτη πραγματοποίησε το 2005 το Κέντρο Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνια Αναπνευστικά Προβλήματα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καταλήγοντας σε παρόμοια συμπεράσματα. Επίσης, η Τηλεϊατρική Μονάδα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έχει δημιουργήσει ειδικό μουσικό CD για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, το οποίο μπορούν να ακούν στο χώρο τους.
Προτείνουμε
1. Βιβάλντι «Οι Τέσσερις Εποχές».
2. Μότσαρτ «Ροντό αλά Τούρκα» (από τη σονάτα για πιάνο, αρ. 11).
3. Σαββόπουλος «Μια Θάλασσα Μικρή».
4. Vangelis «La Petite Fille De La Mer».
5. Σπανουδάκης «Sudden Love».

Μισή ώρα μουσικής την ημέρα «ρίχνει» την υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας

Για να χαλαρώσετε με την αγαπημένη σας μουσική
Κλασική
1.
Μπαχ ➔ «Adagio» από το κοντσέρτο για βιολί (BWV 1042). ➔ «Largo» από το κοντσέρτο για 2 βιολιά (BWV 1043).
2. Μότσαρτ ➔ «Andante» από τα κουαρτέτα για φλάουτο (KV 285a και KV 298).
3.από τα κοντσέρτα για βιολοντσέλο (RV 401, 405, 417, 419, 423).
4. Μέντελσον ➔ «Βενετσιάνικες Γόνδολες», αρ. 1-2, για σόλο πιάνο, από τα «Τραγούδια δίχως λόγια».
Νεοκλασική
1. Keith Jarrett ➔ «The melody at night, with you» (ECM).
2. Charlie Haden & Pat Metheny ➔ «Βeyond the Missouri Sky» (Verve).
3. Piazzola-«Tangazo» ➔ O Charles Dutoit διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, σε κομμάτια
του Astor Piazzola (Decca).
4. Θανάσης Δρίτσας ➔ «Υδατογραφίες» για βιολί και πιάνο (Protasis Music).
Ελληνική
Μάνος Χατζιδάκις ➔ «Δεκαπέντε Εσπερινοί» ➔ «Χαμόγελο της Τζοκόντα»
Κινηματογραφική
O.S.T. ➔ «Il Postino». ➔ «Cinema Paradiso».
New age
Τα άλμπουμ του συγκροτήματος «Secret Garden» περιέχουν κομμάτια με αισθαντικές, απαλές μελωδίες.

H όπερα κάνει καλό!

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», επιβεβαιώνει τη θεραπευτική δράση της μουσικής στην καρδιά και ειδικά της όπερας. Ο Βέρντι έχει, μάλιστα, την τιμητική του. Το περίφημο χορωδιακό «Va’ Pensiero» από το «Ναμπούκο» και το επίσης πασίγνωστο ντουέτο «Libiamo ne’ lieti calici» από την «Τραβιάτα» ασκούν την πιο θετική επίδραση στην καρδιά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Θανάση Δρίτσα, καρδιολόγο στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, MD, FESC, συνθέτη, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM), το δρ. Θεόδωρο Βοντετσιάνο, πνευμονολόγο, επιστημονικό υπεύθυνο της Τηλεϊατρικής Μονάδας ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», και τον κ. Γρηγόρη Στρατάκο, λέκτορα Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πνευμονολόγο στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.