Χαρίλαος Θρ. Μηχιώτης 1914-2012




Χαρίλαος Θρ. Μηχιώτης 1914-2012

(Email Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη στο enimerosi24)

Ο 99χρονος έφηβος Χαρίλαος Θρ. Μηχιώτης  δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας.

Έφυγε από κοντά μας ένας εκλεκτός άνθρωπος, ανοικτός στις νέες ιδέες, σταθερώς αντίθετος στις ιδεοληψίες και τις μονομανίες. Όλη η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας γιά την ελευθερία και τη δημοκρατία, γιά τη σύνεση και το διάλογο.

Δεν τα γράφω αυτά από πόνο γιά τον αγαπητό μου πατέρα που έχασα, τα γράφω με την πεποίθηση ότι έφυγε από κοντά μας ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Γιά όσους θέλουν να συντροφεύσουν το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη στο τελευταίο του ταξίδι, η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 13:00 από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ηλιούπολης.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Ακολουθεί αναδημοσίευση από tanea.gr

Aπεβίωσε ο Χαρίλαος Μηχιώτης, ιδρυτής των εκδόσεων Κασταλία. Ανακοίνωση για τον θάνατο «του δημοσιογράφου, συγγραφέα και εκπαιδευτικού Μηχιώτη» εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ. 
Ο Χαρίλαος Μηχιώτης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Φθιώτιδας (1914). Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (μέλος της τότε Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου) και ως μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης (1941-1944).

Ηταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, βραβευθείς με το Γρυπάρειο Έπαθλο Ποίησης (1976). Ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Κασταλία» και χρημάτισε Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Οργάνωσης Εκδοτών Βιβλιοπωλών.

Πήρε μέρος στον πόλεμο 1940-41 και στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (καπετάνιος συντάγματος).

Υπέστη διωγμούς και δεινοπάθησε σε πολυετή εγκλεισμό σε στρατόπεδα εξορίστων.

Στη μεταπολίτευση ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης με την Αριστερά.

Τo 2010 ο Χαρίλαος Μηχιώτης βραβευτηκε, μεταξύ άλλων, από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

Γ ιά όσους θέλουν να συντροφεύσουν το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη στο τελευταίο του ταξίδι, η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη  στις 13:00 από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ηλιούπολης.

:

«Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με θλίψη τον αντιστασιακό, τον αταλάντευτο αγωνιστή της δημοκρατίας, το δημοσιογράφο, το συγγραφέα, τον εκπαιδευτικό Χαρίλαο Μηχιώτη.

»Για την πολιτική του δράση εκτοπίστηκε και εξορίστηκε. Ο Χαρίλαος Μηχιώτης πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως στέλεχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για την εθνική ανεξαρτησία. Αγωνίστηκε και σταθερά υπηρέτησε την ανανέωση της Αριστεράς.

»Υπήρξε ο ιδρυτής και η ψυχή των εκδόσεων «Κασταλία», έχοντας συγγράψει πολλά βιβλία. Ανέπτυξε ιδιαίτερη συνδικαλιστική δράση στον χώρο του βιβλίου, ενώ ασχολήθηκε ενεργά και με την τοπική αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.