Tα νέα, φιλόδοξα σχέδια για το παραλιακό μέτωπο Φάληρο- Σούνιο, μήκους 50 χιλιομέτρων




(www.forkeratea.com)

Οι αναλυτικές ανακοινώσεις των Κώστα Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεθόδους FAST TRACK, εταιρείες αναπτυξιακών σκοπών, προκαταβολές του 100% μιας επένδυσης, υδροπλανικές συγκοινωνίες κλπ θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την ανάπτυξη της ελληνικής Ριβιέρας.

Την αναμόρφωση, δηλαδή του παραθαλάσσιου μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο , φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο έχει εξαγγείλει προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Σε ειδική συνέντευξη τύπου ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στους γενικούς στόχους του νομοσχεδίου και ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης παρουσίασε τους επιμέρους στόχους.
Στον τρίτο κεφάλαιο, που αφορά το μέτωπο 50 χιλιομέτρων Φαλήρου –Σουνίου ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις εξής ακριβώς επιδιώξεις της Κυβέρνησης :

Κεφάλαιο Γ
Το τρίτο κεφάλαιο του Σχεδίου Νόμου και το άρθρο 16, αφορά την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο με την χρήση των Εταιριών Ειδικού Σκοπού. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πιστεύουμε ότι θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην απαξίωση και κακοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής και που μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για να μετεξελιχθεί η περιοχή σε έναν πόλο έλξης για τους Αθηναίους πολίτες, να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και να συνδέσει την ανάπτυξη με επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα αναζωογονήσουν την περιοχή.
Δημιουργείται έτσι, προς χάριν του Δημοσίου και υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με διάρκεια ζωής 50 έτη και με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου.
Παράλληλα, θα μπορεί να συσταθεί με ΚΥΑ «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» η οποία θα έχει ως στόχο την αδειοδοτική ωρίμανση σύνθετων επενδύσεων τις οποίες θα μπορεί να προτείνει το δημόσιο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το SPV «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση συνολικού σχεδίου αστικής ανάπτυξης («Master Plan») το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής καθώς και τα υφιστάμενα έργα (Φλοίσβος, Ελληνικό, ΣΕΦ κτλ.) Επισημαίνω στο σημείο αυτό ότι για το Παράκτιο Μέτωπο θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους Δημάρχους και την τοπική κοινωνία και θα ακολουθήσει ειδική παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου.

• Καθορίζει μια ισορροπημένη και ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν:
– την πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών στο παράκτιο μέτωπο,
– τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής,
– την πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους,
– το βέλτιστο καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης,
– την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών.
• Αυτή η εταιρεία θα μπορεί ενδεικτικά να προβαίνει σε ενέργειες όπως:
– η ομαδοποίηση μικρότερων εκτάσεων κάτω από μια ενιαία νομική οντότητα, ώστε να διευκολύνεται η συνολική εκμετάλλευσή τους,
– η επίλυση μέσω διαδικασιών “Fast Track” των όποιων θεμάτων αδειοδότησης, χρήσεων γης κτλ. αντιμετωπίζουν οι εκτάσεις αυτές,
– η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων αδειών, δικαιωμάτων κτλ. για τις εκτάσεις αυτές σε ένα μεταβιβάσιμο ή εκμεταλλεύσιμο όχημα,
– η διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία.

Οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού που προβλέπονται στο παρόν Σ/Ν ορίζονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σχετικά εργαλεία (Fast Track, ΕΣΧΑΣΕ κτλ.) για την επίτευξη των στόχων τους.
http://www.nonpapernews.gr

 

Αναρτήθηκε από την Κερατέα στις 14.10.12

πηγή: http://www.forkeratea.com/2012/10/t-50.html#ixzz2AKUFK5m3

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.