Πολυτελές Δημοτικό (μη) Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης




panepistimio

Του Δημήτρη Τσακαλία (από το ilioupolitoday.gr)

Ο Δήμος Ηλιούπολης ό,τι και να ισχυρίζεται δεν ιδρύει κανένα πανεπιστήμιο. Ούτε ανοικτό ούτε κλειστό. Ούτε Δημοτικό Πανεπιστήμιο, ούτε Γυμνάσιο, ούτε Λύκειο Πανεπιστήμιο, ούτε Νηπιαγωγείο Πανεπιστήμιο.

Και αυτό όχι λόγω του ότι έρχεται η επέλαση των βαρβάρων συγχωνεύσεων για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά επειδή το εξαγγελθέν αποτέλεσμα δεν, δεν διαθέτει αντικείμενο πανεπιστημίου. Να σημειώσουμε εδώ ότι από καιρού εις καιρόν πάντα κάποιοι φαεινοί (αν)εγκέφαλοι με μηδενικό ίχνος ευθύνης πάνω τους χρησιμοποιούν καταχρηστικά διάφορα ονόματα και κάνουν απίθανες βαπτίσεις. Τώρα προέκυψε το όνομα ενός σχετικά πρόσφατα θεσμοθετημένου ιδρύματος που παρέχει πτυχία ισότιμα με των υπόλοιπων ΑΕΙ. Άλλο αυτό και άλλο 15 απλές διαλέξεις.

Το «Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης» (θα) λειτουργεί με «ελεύθερη είσοδο για το κοινό» χαρακτηριστικά και υποτιμητικά αναφέρει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και διαδίδει το δελτίο τύπου που απεστάλη παντού, αλλά δεν έτυχε παντού ιδιαιτέρας εκτιμήσεως. Το «ανώτατο ίδρυμα» του Δήμου μας δεν διαθέτει καν κατάλογο με «φοιτητές» συμμετέχοντες στις διαλέξεις τις οποίες επίσης καταχρηστικά κάποιοι ονομάζουν «ημερίδες» (ας το ξεχάσουμε) και «μαθήματα», επειδή (επιεικώς κρίνοντες το λέμε έτσι) αγνοούν τη διαδικασία προσέγγισης αντικειμένου, οργάνωσης, σύνθεσης ή τέλεσης κάθε μαθήματος, για το οποίο η διάλεξη αποτελεί το τελευταίο στάδιο και όχι το πρώτο και μοναδικό. Στην περίπτωσή μας, όποιος επιθυμεί, χωρίς να έχει δηλώσει τίποτα πριν, μπαίνει στην αίθουσα όποτε και όσες φορές θέλει και φυσικά στο τέλος δεν παίρνει φυσικά πτυχίο, που και να έπαιρνε αναρωτιόμαστε τι θα το έκανε.

Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές που με κάποιο τρόπο επελέγησαν θα αμειφθούν για 15 διαλέξεις με 4.700 €. Με μια απλή διαίρεση συνάγεται ότι κάθε διάλεξη θα στοιχίζει 313,33 €. Λίγο ακριβή για τις μέρες μας, ειδικά όταν από την κοστολόγηση απουσιάζει η ενοικίαση αίθουσας που παραχωρείται δωρεάν, αφού ο Δήμος είναι ο διοργανωτής. Εκτός αν υπάρχει μπουφές ή και κάβα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το είδαμε αυτό πουθενά. Για την ακρίβεια δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πού ακριβώς θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Αποφεύγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα ή και απλή υπόθεση αν και μελετήσαμε και συζητήσαμε σχολαστικά τις σχετικές δύο αποφάσεις και δελτία τύπου. Μήπως τα χρήματα αυτά προορίζονται για λειτουργικά έξοδα; Ή για έξοδα παραστάσεως; Ίσως τα εισπράξει κάποιος φορέας που θα εμφανιστεί ως υπο-διοργανωτής των πανάκριβων αυτών διαλέξεων και συνεργάζεται με καθηγητές. Ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να περιμένουμε τον Γκοντό που δε θα έρθει ποτέ ή την ιστορία που θα μας το δείξει αυτό σίγουρα, όταν όμως δεν θα έχει καμία σημασία για τη ζωή μας ή το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Και θα προσπαθήσουμε ενεργά ν’ αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη.

Όσο κι αν φανεί παράξενο, το χειρότερο δεν είναι με όσα προκύπτουν απ’ όσα μάθαμε μέχρι αυτό το σημείο για τις διαλέξεις που μεγαλοδείχνουν σαν πανεπιστημιακά μαθήματα. Τέλος πάντων, μέχρι εδώ αντέχουμε την κατάσταση. Προέκυψε όμως με κατοπινή απόφαση και η υπέρτατη ανάγκη βιντεοσκόπησης των σεμιναρίων, εργασία που θα στοιχίσει 3.745 €. Περίπου 250 € για κάθε μία από τις 15 εισηγήσεις. Τόσο πολύ δεν χρεώνουν πια ούτε τα ενοικιαζόμενα τηλεοπτικά συνεργεία στα οποία προσφεύγουν τα μεγάλα κανάλια. Εκτός αν ακόμα και το υποτυπώδες και σύντομο μοντάζ που χρειάζεται για τέτοια θεάματα ακρίβυνε τώρα, που όλες οι τιμές στα ΜΜΕ πέφτουν εξευτελιστικά. Το ότι δεν το πήραμε είδηση και το ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές για τους Δήμους αποτελούν ειδήσεις.

Και όλα αυτά γιατί; Στην πιο δύσκολη ώρα της χώρας και κυρίως των κατοίκων της ξοδεύουμε περίπου 8.500 € για ένα βίντεο που θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα προεκλογικά;

Αλήθεια, ποιος επέλεξε αυτούς τους καθηγητές και όχι άλλους και με ποια κριτήρια;

Για τη βιντεοσκόπηση δεν έγινε διαγωνισμός μια και το μέγεθος της δαπάνης το επιτρέπει. Σύμφωνα με την αναρτημένη στις 28/9 απόφαση 329 του Δημάρχου εκτιμήθηκε η γνωμοδότηση επιτροπής αξιολόγησης προσφορών που συγκροτήθηκε με στην απόφαση 96/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο θυμίζουμε η παράταξη του Δημάρχου διαθέτει άνετα την απόλυτη πλειοψηφία. Θα πει κάποιος, όλα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους. Το νόμιμο όμως δεν είναι αυτοδικαίως πάντα ηθικό, ούτε το κανονικό είναι πάντα χρήσιμο και αθώο. Το λέμε αυτό επειδή απλώς η τιμή που έδωσε και πήρε τη δουλειά ο «νικητής» είναι τουλάχιστον τριπλάσια από την τρέχουσα της αγοράς. Ας το σκεφτούν άλλη μια φορά τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, γιατί υπάρχουν και σχετικοί άνθρωποι με κύρος που μπορούν να τους κρεμάσουν στα μανταλάκια.

Και μία απολογία. Δυστυχώς ο Δήμαρχος δημοσιεύει απόφασή του την οποία στηρίζει σε γνωμοδότηση επιτροπής, αυτή η γνωμοδότηση ή οποιαδήποτε άλλη απόφαση της επιτροπής δεν δημοσιοποιείται. Καθυστερούμε τις αποφάσεις που μπορούν να ελεγχθούν και δημοσιοποιούμε πρώτες-πρώτες εκείνες που θα χειροκροτηθούν. Ακόμα και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζονται πάνω από τρεις μήνες για να αναρτηθούν στο διαδίκτυο, λόγω, σύμφωνα με την πρόεδρο, καθυστέρησης της απομαγνητοφώνησης, που σημειώνουμε δεν απαιτεί πάνω από μία μέρα. Δυστυχώς η διαφάνεια του νόμου «Καλλικράτη» δίνεται με δόσεις ανάλογα με το τι συμφέρει να βγάλει ο δημοτικός άρχων στο φως. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ. Και αν κάναμε κάποιο λάθος επειδή κάτι δεν γνωρίζαμε τα παράπονά σας στον Δήμαρχο.

ΣΧΕΤΙΚΟ

 

Τελευταία το γραφείο τύπου του Δήμου μας ενημερώνει ότι πανεπιστημιακοί καθηγητές ενημερώνουν (επί πληρωμή φυσικά) τους μαθητές για την ιστορία της πόλης τους. Προφανώς αυτό κατά τη δημοτική αρχή αδυνατούσαν να το κάνουν καθηγητές μέσης εκπαίδευσης σε συνεργασία με ανθρώπους που είτε έγραψαν σχετικά βιβλία, είτε διατηρούν συλλογές ντοκουμέντων και φωτογραφιών. Η Ηλιούπολη πρέπει να μετονομαστεί σε Πανεπιστημιούπολη. Δεν αρκούν λοιπόν επιστήμονες να μας μάθουν δυο απλά πράγματα, απαιτούνται πανεπιστήμονες.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.