Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940 και 2012




(ilioupolitoday.gr)

Πολύς κόσμος στη φετινή εκδήλωση της πόλης μας για τον εορτασμό της αντίστασης του ελληνικού λαού στον φασισμό.

Ομιλίες, απαγγελίες κ.λπ. δεν παρουσιάζουν κανέναν ενδιαφέρον, ως αντίγραφα εκδηλώσεων περασμένων ετών. Μόνη έκπληξη ήταν η διασκευή του εθνικού ύμνου που «εκτέλεσε» στην κυριολεξία η μπάντα του δήμου ως «Γέο-Βαγγέο». Θυμίζουμε στον «μαέστρο» ότι στα κλασικά έργα έχει δικαίωμα να κάνει (και ν’ αλλάξει) μόνο ενορχήστρωση, κανείς παγκοσμίως δεν διανοήθηκε να τους κάνει διασκευή. Από τη στιγμή που διασκευάζεις κλασικό έργο παύει να είναι κλασικό.

Παρελαύνοντας οι αντιστασιακοί που υπάρχουν ακόμα και οι σημερινές αντιφασιστικές οργανώσεις έδωσαν στην εκδήλωση τον χαρακτήρα που της αξίζει.

Όλα τ’ άλλα φυσιολογικά. Οι χρυσαυγίτες δεν διανοήθηκαν να τιμήσουν την εθνική αντίσταση στρατού και ανταρτών στους κατακτητές δεν κατέθεσαν στεφάνι υπέρ εκείνων που πολέμησαν τους πολιτικούς παππούδες τους, δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν την ασφάλειά τους.

Η ΔΗΜΑΡ αντί στεφάνου προέβη σε κυβερνητικό έργο ελεημοσύνης, έδωσε χρήματα σε πτωχοκομείο-γηροκομείο της πόλης και η παράταξη «Χρώμα στην Πόλη» του Παναγιώτη Πατσαβού, αντί στεφάνου ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει και οικονομικά, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό τις σημερινές αντιφασιστικές οργανώσεις-ομάδες, κάλεσε μάλιστα και άλλες δυνάμεις την πόλης να κάνουν το ίδιο.

Τα παιδιά, οι μαθητές έδειξαν με τον τρόπο τους ότι και η δική τους μνήμη είναι ανοιχτή σε αγώνες παλαιότερων κι εμείς επιμένουμε: «Στρατιωτικές παρελάσεις να κάνει μόνο ο στρατός».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.