Παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Ο άντρας μου τρελαίνεται με τη γαλατόπιτα μου που γίνεται και γρήγορα αλλά είναι ένα ιδιαίτερα οικονομικό –σε κόστος υλικών- γλυκό»
Σταματίνα Γεωργίου, Κορυδαλλός Πειραιά

ΥΛΙΚΑ
– 1 λίτρο γάλα πλήρες
– 185 γραμ. ψιλό σιμιγδάλι
– 250 γραμ. ζάχαρη
– 5 αυγά
– 1 βανίλια σε λοβό, σχισμένο κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού
– 125 γραμ. Βούτυρο
– τριμμένη κανέλλα
Για το σιρόπι:
– 250 γραμ. ζάχαρη
– 150 ml νερό
– φλοίδα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, που θέλουμε να είναι πλήρες, μαζί με τον λοβό της βανίλιας ώστε να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα και να πάρει το μείγμα τη γεύση που επιθυμούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει σαν κρέμα.
Έπειτα, απομακρύνουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα 5 αυγά και τα ρίχνουμε στο ήδη χλιαρό μείγμα.

2. Σ’ ένα βουτυρωμένο ταψάκι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο με 180ο βαθμούς, ρίχνουμε το μείγμα ψήνοντας το για 35 με 40 λεπτά της ώρας μέχρι να πάρει χρώμα και να ροδίσει. Κόβουμε τη γαλατόπιτα στο σχήμα που επιθυμούμε, συνήθως σε ρόμβους και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με κανέλλα.

3. Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μαζί με την φλοίδα ενός πορτοκαλιού και ανακατεύουμε έως ότου το σιρόπι γίνει πηχτό. Τέλος, περιχύνουμε τη κρύα γαλατόπιτα με το σιρόπι.

Χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά
Μερίδες: 15-20 κομμάτια

Συμβουλή: Χρησιμοποιείστε γάλα φρέσκο και με όλα τα λιπαρά του και όχι light. Αν θέλετε να κάνετε τη γαλατόπιτα σας πιο ελαφριά χρησιμοποιείστε λιγότερη ζάχαρη ή αποφύγετε το σιρόπι. Η κανέλλα προσφέρει την ίδια γευστική απόλαυση και είναι σαφέστατα μια πιο υγιεινή επιλογή.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.