Ιταλική καπονάτα




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Παραδοσιακή σισιλιάνικη συνταγή με μελιτζάνες που χρησιμοποιείται και ως σάλτσα για μακαρόνια»
Μάριο Αλμπέρτι, Πάτρα Αχαΐας 

ΥΛΙΚΑ
– 4 μέτριες μελιτζάνες
– ½ φλιτ. ελαιόλαδο
– 1 κιλό φρέσκες ντομάτες
– 2 σκ. σκόρδο
– 3 χρωματιστές πιπεριές
– 2 κρεμμύδια
– 2 κλαδάκια σέλερι
– Πράσινες και μαύρες ελιές, κάπαρη
– ½ φλιτ. ξύδι (ή μπαλσάμικο)
– 1 κουταλάκι αλάτι, μαύρο πιπέρι
– 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
– 4 κουταλάκια κουκουνάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ξεπικρίζετε πρώτα τις μελιτζάνες, τοποθετώντας τες σε ένα σουρωτήρι, αφού τις έχετε πρώτα κόψει σε κυβάκια με τις φλούδες τους και τις έχετε αλατίσει σε μπολ με νερό. Παράλληλα, ψιλοκόβετε και τα υπόλοιπα λαχανικά, ξεκινώντας από τις πιπεριές (κυβάκια), συνεχίζοντας με το σέλερι (διαγώνιες φέτες) και κατόπιν με τα κρεμμύδια, τις ντομάτες (κυβάκια) και τις ελιές από τις οποίες αφαιρείτε οπωσδήποτε τα κουκούτσια (αν είναι αλμυρές, βάλτε τις σε ένα μπολ με νερό). Τέλος, ξεπλένετε από το αλάτι τις μελιτζάνες και τις στύβετε ώστε να φύγουν τα περισσότερα υγρά.

2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζετε πρώτα τα κουκουνάρια ώσπου να ροδίσουν και μετά τα αποσύρετε. Έπειτα, σοτάρετε σε ελαιόλαδο το σέλερι και συνεχίζετε με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Κατόπιν, σειρά έχει το σκόρδο, το οποίο έχετε ψιλοκόψει και ακολούθως προσθέτετε τις μελιτζάνες, μία-μία και μαγειρεύετε για 5 λεπτά, έχοντας ανακατέψει καλά και σκεπάσει την κατσαρόλα.

3. Συνεχίζετε το βράσιμο με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Όταν οι μελιτζάνες και οι πιπεριές μαλακώσουν, προσθέτετε τις ντομάτες. Μετά, ρίχνετε τις ελιές, το ξύδι, το πιπέρι, το αλάτι (προσέξτε αν οι ελιές είναι αλμυρές) και τη ζάχαρη (γλυκαίνει τη σάλτσα) και αφήνετε να πάρουν άλλη μία βράση (θα εξατμιστεί και το αλκοόλ). Έπειτα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτεί η σάλτσα, σε χαμηλή φωτιά, για 15 περίπου λεπτά ώσπου να «δέσει». Τέλος, προσθέτετε τη κάπαρη και το κουκουνάρι, ανακατεύετε ελαφρά και σιγοψήνετε για άλλα 10 λεπτά. Επιτυχία θα είναι, εκτός από την εκπληκτική γεύση, να μη λιώσουν τελείως τα υλικά σας.

Χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά
Μερίδες: 4

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.