Η κυβέρνηση να προσέξει το “Βατοπέδι” της Κρήτης




Από factorx (antinews.gr)

Θυμάστε την υπόθεση της Μονής Τοπλού”; Μετονομάστηκε σε fast track «Ιτανός Γαία» λες και απευθύνονται σε λωτοφάγους.

Την Πέμπτη, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η ένταξη σε διαδικασία fast track της επένδυσης «Ιτανός Γαία» στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για μια τουριστική επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ 18 οπών σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο φοινικόδασος του Βάι. Επενδυτής είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μηταράκη (Κρητικοί να φανταστούμε και οι δυο) πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και για επενδύσεις που πάνε κόντρα στον άνεμο.

Υπέροχα όλα αυτά, μακάρι να γίνει καμιά επένδυση να πέσει και χρήμα στην Ελλάδα. Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει μια μακρά ιστορία που θα πρέπει να σας τη διηγηθούμε θέτοντας ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα στην κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί με διαδικασίες «άρπα κόλλα» να εξαγνίσει ένα πιθανό σκάνδαλο με το πρόσχημα της ανάγκης για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε μια εκπληκτική περιοχή στην Κρήτη, γνωστή και ως Κάβο Σίδερο. «Ανήκε» στην Μονή Τοπλού η οποία το 1992 έκανε ένα διαγωνισμό και το 1998 υπέγραψε τη σύμβαση με τους Βρετανούς οι οποίοι ήρθαν ως μεγάλοι επενδυτές στην Ελλάδα. Για σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθούσαν να ξεμπλοκάρουν την επένδυση η οποία στο αρχικό της σχέδιο ήταν της τάξης του 1,2 δις ευρώ και προέβλεπε ξενοδοχεία, γκολφ και τουριστικά χωριά με 5.000 τουριστικές κατοικίες για πλουσίους.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλες. Υπήρχαν ενστάσεις για το αν υπάρχει νερό για το γκολφ, αν καταστρέφεται η φυσική ομορφιά, αν την τεράστια επένδυση μπορεί να την αντέξει το νησί κ.λπ. Αφού πέρασε πολλούς κάβους η Loyalward πήρε το 2007 την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece και τώρα αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track. Αυτή είναι η φανερή ιστορία διότι υπάρχει και η κρυφή.

Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της έκτασης είναι χαρακτηριστεί ως το «Βατοπέδι της Κρήτης» διότι η έκταση δεν είναι και τόσο καθαρή, υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις για το αν ανήκει στο Μοναστήρι Τοπλού ή στο ελληνικό κράτος και αν υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι.

Επίσης, εδώ και χρόνια για τους Βρετανούς ακούγονταν διάφορα περίεργα, όπως για παιχνίδια με τη μετοχή στο Λονδίνο, άδηλους χρηματοδότες, περίεργες συναλλαγές και σχέσεις με πολιτικούς εδώ στην Ελλάδα.

Η υπόθεση προσπάθησε να περάσει και το 2011 στο νόμο fast track και τότε είχε κατηγορηθεί ξεκάθαρα ο Χ. Παμπούκης ότι αν και έχει σχέσεις νομικού χαρακτήρα με τους Βρετανούς, προωθούσε την επένδυση. Ποτέ φυσικά δεν αποδείχθηκε τίποτε. Τώρα δόθηκε το πράσινο φως, αν και υπήρξαν πολλές αλλαγές. Η επένδυση από Κάβο Σίδερο έγινε Ιτανός Γαία, κόπηκαν οι τουριστικές κατοικίες και το 1,2 δις πριν μερικά χρόνια έγινε 267 εκατ. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν τα 26 χιλ. στρέμματα που ενώ τότε χωρούσαν χωρίς πρόβλημα και μερικές χιλιάδες κατοικίες, τώρα απλά θα κτιστούν 5 ξενοδοχεία.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, που αποφάσισε να δώσει το «οκ» έχει ερευνήσει καλά την υπόθεση η οποία στο νησί είναι γνωστή ως «Βατοπέδι της Κρήτης»; Εχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση της ιδιοκτησίας;

Άλλο ερώτημα: Πέρυσι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος του ηγούμενου της μονής και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για η απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, ψευδής βεβαίωση εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας κ.α. Τότε ο ηγούμενος είχε στείλει ένα υπόμνημα με το οποίο εμμέσως απειλούσε με αποκαλύψεις που θα οδηγούσαν στο σκαμνί ανώτερους δικαστικούς, Εφέτες και Αρεοπαγίτες, όπως έλεγε. Με βάση το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το «κρητικό Βατοπέδι» είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τους δικαστές που μελετούσαν τις υποθέσεις αυτές και να επηρεάσουν την κρίση τους προς όφελος της μονής Τοπλού, ώστε η τελευταία να αποκτήσει ανύπαρκτο δικαίωμα κυριότητας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό λοιπόν το κατηγορητήριο που είναι; Το ερεύνησε η Διϋπουργική επιτροπή; Επίσης, ερεύνησε γιατί το ΣτΕ είχε ακυρώσει την επένδυση; Ερεύνησε γιατί οι Κρητικοί της περιοχής είναι στα κάγκελα εδώ και χρόνια;

Ερεύνησαν τις σχέσεις με δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας που είχαν προσβάσεις στην εξουσία και σχέσεις με τους Βρετανούς;

Θα πρέπει λοιπόν κάποιοι να προσέχουν που βάζουν τις υπογραφές τους. Αν δεν τους έγινε μάθημα το αληθινό Βατοπέδι, το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, τότε είναι αλλού γι’ αλλού.

Υπενθυμίζουμε μερικά από όσα έχουμε γράψει για το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού:

Το ΣτΕ σταμάτησε την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας της Μονής Τοπλού

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μιλά για «Βατοπέδι» και η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΔ να αμύνεται;

Μαζί με το Βατοπαίδι να εξετασθούν και οι υποθέσεις Μεγίστης Λαύρας και Τοπλού

Δείξε μου τους συνεργάτες σου…

«Παγώνουν» τα έργα στην Τοπλού

Εξελίσσεται και το Βατοπέδι Νο2

Νεότερα από Μητσοτάκη για Τοπλού

Υπόμνημα Αλαβάνου σε Σανιδά για Μονή Τοπλού

Γραμμή Τοπλού – Βατοπεδίου

Μια απάντηση για την Μονή Τοπλού

Τι ξέρει ο κ. Σουφλιάς για την Μονή Τοπλού;

Το σκάνδαλο της «μεγάλης επένδυσης» στη μονή Τοπλού

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.