Ντοκουμέντο – η έκθεση αυτοψίας για τον ιό του Νείλου στο Π.Φάληρο
Στις 07.07.12 αναφέρθηκε περιστατικό μηνιγγίτιδας που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Το περιστατικό αφορούσε ενήλικη γυναίκα κάτοικο Π. Φαλήρου επί της οδού Αγ. Αλεξάνδρου .
2. Προκαταρκτικές ενέργειες
Επιβεβαιώθηκε μέσω του Δήμου ότι η ασθενής κατοικεί στην οδό Αγ. Αλεξάνδρου .Ζητήθηκε η αρωγή του Δήμου προκειμένου να πραγματοποιηθεί σχολαστική έρευνα για εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, όπου ήταν δυνατόν και στους ιδιωτικούς χώρους, σε ακτίνα 300-400m γύρω από το σημείο του κρούσματος.
3. Δράσεις πεδίου
Στις 10.07.12 τριμελές κλιμάκιο της εταιρίας μας στελεχωμένο από 3 Γεωπόνους (1ΠΕ, 2ΤΕ), συνοδευόμενο από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Π. Φαλήρου και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:
Εντατικό έλεγχο σε ιδιωτικούς χώρους (πυλωτές πολυκατοικιών, κήπους, εγκαταλελειμμένα κτίρια, γκαράζ κ.α.) με αντικειμενικό στόχο να εντοπιστούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Με τον εντοπισμό κάθε εστίας πραγματοποιήθηκε προνυμφοκτονία και όπου κρίθηκε απαραίτητο τοπική δράση ακμαιοκτονίας με υπολειμματικό ψεκασμό.
Ενημέρωση των δημοτών και διανομή ενημερωτικού υλικού-φυλλαδίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικτό κλιμάκιο εισήρθηκε μόνο σε χώρους όπου ήταν δυνατή η πρόσβαση, δηλαδή όπου δεν ήταν κλειδωμένη η πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας και όπου μπορούσαμε γενικά να υπερβούμε εμπόδια.
Η συγκεκριμένη περιοχή στην καρδιά του αστικού ιστού του Δήμου Π.Φαλήρου περιλαμβάνει κυρίως πολυκατοικίες με πυλωτές και κήπους.
Πέρα από τις αναφερόμενες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (βλέπε σχετικό συνημμένο πίνακα) εντοπίστηκαν σε μεγάλη πυκνότητα με μικρές υδατοσυλλογές, κυρίως από αυτοσχέδιες ποτίστρες .
Επίσης πραγματοποιήθηκαν εφαρμογές προνυμφοκτονίας σε ακτίνα 300-400 m από το σημείο του κρούσματος στο σύνολο των φρεατίων ομβρίων του Δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο στα πλαίσια του δημοτικού προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών πραγματοποιείται εβδομαδιαία περιφορά καταπολέμησης κουνουπιών στο ρέμα της Πικροδάφνης και ανά 20 ημέρες εφαρμογή προνυμφοκτονίας στο σύνολο των φρεατίων ομβρίων του Δήμου. Αναφορά εστιών σε ιδιωτικούς χώρους πέριξ του κρούσματος (ακτίνα 300-400m)