«Ένας Αιώνας κι Ένας Χρόνος Περίπτερο» στην Αργυρούπολη
Συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία η διοργάνωση «Ένας Αιώνας κι Ένας Χρόνος Περίπτερο» που οργανώνουν η Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτέρων Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης με τη συνεργασία της εταιρίας υποστήριξης περιπτέρων Kiosky’s. Στις 21 Ιουλίου ήταν η σειρά της Αργυρούπολης να υποδεχτεί τις εκδηλώσεις στην πλατεία Κ. Βάρναλη.

Ένα ολόκληρο περίπτερο της δεκαετίας του ’50 αλλά στο πρότυπο των πρώτων περιπτέρων, μεταφέρθηκε για να δώσει το παραδοσιακό χρώμα της εκδήλωσης! Στολισμένο με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες που κυκλοφορούσαν πριν 40 και 50 χρόνια, θύμιζε παλιές, νοσταλγικές ίσως, εποχές με γνωστές ειδήσεις στους παλιότερους και την ατμόσφαιρα «άλλης εποχής» στους νεότερους. Ένα πραγματικό στολίδι μέσα στο καταπράσινο πάρκο της Πλατείας.

Η πλατεία γέμισε από κόσμο και κυρίως από νεολαία και μικρά παιδιά. Οι διοργανωτές παρουσίασαν δρώμενα με μουσική και κυρίως με μια υπέροχη και πολύ όμορφη «ξυλοποδαρούσα» η οποία μοίραζε αφειδώς δώρα στα μικρά παιδιά και κυρίως μπαλόνια ελαφρότερα από την ατμόσφαιρα!

Διάφοροι πάγκοι με νέες και νέους μοίραζαν αναψυκτικά και ποτά και ταυτόχρονα χόρευαν στους ρυθμούς της μουσικής.

Ήταν και ένας παραδοσιακός εφημεριδοπώλης με στολή εποχής, που πετάγονταν κάθε λίγο και λιγάκι μέσα στον κόσμο φωνάζοντας: «Έφημερίδεεες! Όλα τα νέα σήμερα! Πάρτε, πάρτε. Έφημερίδεεες!».

Οι διοργανωτές υποδέχτηκαν τον Δήμαρχο, Χρήστο Κορτζίδη, με χαρά, τον ευχαρίστησαν για την υποστήριξη που ο Δήμος παρέσχε στην διοργάνωση και τον ενημέρωσαν συνοπτικά για τον σκοπό της εκδήλωσης αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου. Από την πλευρά του ο κ. Κορτζίδης δήλωσε την υποστήριξή του στον θεσμό των περιπτέρων και ευχήθηκε στους περιπτερούχους καλό αγώνα για να αντιμετωπίσουν τη κρίση και τις πολιτικές που κάνουν το περίπτερο να ασφυκτιά.

Τα περίπτερα
Όπως είναι γνωστό τα περίπτερα έχουν πάρει το όνομά τους από την αρχαία λέξη «περίπτερος» που προσδιορίζει έναν ναό περιστοιχισμένο από κίονες.

Το πρώτο περίπτερο λειτούργησε στην Αθήνα το 1911, στην Πανεπιστημίου.

101 χρόνια μετά ο, αποκλειστικά, ελληνικός αυτός θεσμός έχει εξελιχθεί αλλά και ταυτόχρονα παραμείνει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου.
Άλλωστε τα περίπτερα συνδέονται άρρηκτα με την σύγχρονη ελληνική κοινωνική ιστορία όπως αυτή εξελίχθηκε στα τελευταία 101 χρόνια.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.