Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΚΠΕ Αργυρούπολης




Στις 6 Ιουνίου 2012 – επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος – πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΕ Αργυρούπολης ημερίδα εκπαιδευτικών και συνεργατών που συμμετέχουν στα θεματικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ.

Η συνάντηση είχε ως στόχο αφενός μεν την παρουσίαση της πορείας των εργασιών των δικτύων στις σχολικές μονάδες καθώς και των δυνατοτήτων υποστήριξης τους από συνεργαζόμενους φορείς και αφετέρου τον προγραμματισμό των δράσεων για την επόμενη σχολική χρονιά.

Πήραν μέρος συνολικά 85 άτομα μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί των σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων, Διευθυντές Σχολείων, Υπεύθυνοι Π.Ε. Διευθύνσεων, εκπρόσωποι υποστηρικτικών και συνεργαζομένων φορέων όπως Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, WWF Ελλάς, ΕΚΠΑ, Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και άλλοι. Η συνάντηση ξεκίνησε με ολομέλεια στην οποία ο Δήμαρχος κύριος Χρήστος Κορτζίδης παρουσίασε το θέμα των εξελίξεων για το μητροπολιτικό πάρκο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και τόνισε την ανάγκη εμπλοκής του ΚΠΕ σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ εξήγησε στους συμμετέχοντες το πλαίσιο λειτουργίας των θεματικών δικτύων και τις δυνατότητες συνεργασιών των Σχολείων μέσα σε αυτό.

Με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες εργασίας και εργάστηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα παρουσιάζοντας με ηλεκτρονική μορφή ή προφορικά τις εργασίες των Σχολείων («Χρυσοπράσινο Φύλλο» , «Η Θάλασσα», «Δασικές Πυρκαγιές – αποκατάσταση τοπίου»). Έγινε γόνιμη συζήτηση, αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες συνεργασιών με τους υποστηρικτικούς φορείς και τέθηκαν οι άξονες και το χρονοδιάγραμμα της συνέχειας για την επόμενη σχολική χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί εφοδιάστηκαν με υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και διερεύνησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης συμπράξεων κατά τόπους. Επεκράτησε κλίμα ικανοποίησης για την πρόοδο των προγραμμάτων των Σχολείων αλλά και για τη δυνατότητα της συνεύρεσης και των συνεργασιών.

Σημειώνουμε κάποια σημεία που κατά τη γνώμη μας αξίζουν ιδιαίτερης μνείας:

– οι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας Εκπ/σης επεσήμαναν τις δυσκολίες πραγματοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων και δράσεων πεδίου λόγω του νέου πλαισίου που παραπέμπει σε ανάγκη έγκρισης από τη Διοικητική Περιφέρεια και όχι την τοπική Διεύθυνση Εκπ/σης όπως γινόταν μέχρι τώρα.

– πολύ καλές ήταν οι εντυπώσεις των εκπαιδευτικών του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» από τις δύο τετραήμερες συναντήσεις εργασίας και επιμόρφωσης στην Αργυρούπολη και στην Κύπρο.

– έκδηλη ήταν η χαρά των συναδέλφων από διαφορετικά Σχολεία των Δικτύων «Η Θάλασσα» και «Δασικές Πυρκαγιές- αποκατάσταση τοπίου» που βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί, γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις.

– η δημιουργική παρουσία συνεργατών από επιστημονικούς φορείς, ΜΚΟ, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δ/νσεις Εκπαίδευσης έδειξε την ικανοποιητική εξάπλωση των Δικτύων μέσα στην κοινωνία όπως προβλέπεται από τις αρχές της Π.Ε. αλλά και από τη νέα προοπτική για τη δια βίου μάθηση.

– ο χρόνος πραγματοποίησης τέτοιων συναντήσεων δεν είναι ο καταλληλότερος επειδή συμπίπτει με πολλές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθώς και τοπικές παρουσιάσεις εργασιών Δημοτικών Σχολείων

– αναπτύχθηκε κριτική για συγκεκριμένα στοιχεία του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα θεματικά δίκτυα

Μετά τη συνάντηση το συντονιστικό ΚΠΕ έστειλε στα συνεργαζόμενα Σχολεία στοιχεία που ενισχύουν το επικοινωνιακό πλαίσιο, την προσπάθεια ανατροφοδότησης από συγκεκριμένους ιστοτόπους συνεργαζομένων φορέων καθώς και χρονοδιάγραμμα δράσεων για την επόμενη σχολική χρονιά (επιμόρφωση, μαθητικές συναντήσεις κλπ).

Ευχόμαστε η χώρα μας και το εκπαιδευτικό της σύστημα να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και την επόμενη σχολική χρονιά για να συνεχιστούν με επιτυχία οι δράσεις ολοκλήρωσης των εργασιών των δικτύων.

Ευχαριστούμε όλους σας για την καλή συνεργασία και ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

 

x

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.