Λαχανόκηποι και περιβόλια στο Μπραχάμι




ΠΗΓΗ: http://imaginistes.com/ Ήταν μια πρόταση – πρόκληση στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής Δημάρχου. Δεν έχει πάρει ακόμα το δρόμο της υλοποίησης της. Όπως συμβαίνει συχνά με το Δήμο μας, μας πρόλαβαν άλλοι φορείς αλλά και Δήμοι που φτιάχνουν περιβόλια και λαχανόκηπους. Αυτήν την περίοδο η τάση που παρατηρείται πάει να γίνει μόδα με θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Ας βάλουμε όμως στο προβληματισμό μας τα θετικά:

 

1. Ο λαχανόκηπος είναι μια έκταση  στην οποία θα υπάρχουν χωρισμένα αγροτεμάχια 50-75-100 τ.μ που θα παραδίδονται έτοιμα για σπορά η φύτευση σκαμένα και φρεζαρισμένα με δωρεάν παροχή νερού και συμβουλές από ειδικούς. Χρήσιμη θα είναι μια μικρή αποθήκη, δύο τουαλέτες, παγκάκια, μία τέντα και ότι άλλο χρειαστεί.

2. Ο λαχανόκηπος απευθύνεται και ευαισθητοποιεί κάθε πολίτη που έχει η δεν έχει ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και επιθυμεί  να καλλιεργήσει λαχανικά με βιολογικό η ακόμα και με βιοδυναμικό τρόπο και μέθοδο – χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων – για ατομική χρήση.
3. Τα οφέλη σαφή και ευδιάκριτα. Εκτός από τα οικονομικά , η επαφή με των πολιτών αλλά και των παιδιών τους με τη φύση, τη χαρά της καλλιέργειας της γης, τη συγκίνηση από τα παραγόμενα προιόντα με τον δικό τους μόχθο, έχει τεράστια σημασία και ηθική αξία.
4. Το κόστος συμμετοχής θα είναι συμβολικό και θα καλύπτει την συντήρηση των εγκαταστάσεων, ενώ για κάποιες ευπαθείς ομάδες μπορεί να διατίθεται ο λαχανόκηπος εντελώς δωρεάν.
5. Όλη η προσπάθεια μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με συμμετοχή κατά ένα ποσοστό στο κοινωνικό παντοπωλείο, έφ΄ όσον δημιουργηθεί. Επίσης με τη  δημιουργία τράπεζας σπόρων με παλιές ποικιλίες που χάνονται και ανταλλαγής τους με άλλους κατόχους,. Να αναπτυχθεί ο υγιής ανταγωνισμός με τη θέσπιση βραβείων στα παραγόμενα προιόντα και την καθιέρωση γορτών με το μάζεμα της σοδειάς! Ο γεωπόνος που συμβουλεύει και ασχολείται με τα περιβόλια οφείλει να έχει εκτός των γνώσεων,  περίσσιο μεράκι και αγάπη για την δραστηριότητα του.
6. Ο συμβολισμός που φέρνουν τα “ περιβόλια”στο Μπραχάμι είναι ότι ο φορέας – Δήμος – “σας καλεί να αλλάξετε ζωή μετατρέποντας τη μίζερη καθημερινότητα σας έξω από τη βολή του καναπέ, του περιποιημένου μπαλκονιού σας, της θλιβερής τηλεόρασης των ανούσιων και άνευ περιεχομένου σήριαλ τουρκικής και ελληνικής προέλευσης, να πάτε κοντά στη φύση, να γίνεται σκεφτόμενοι καταναλωτές, να μαγειρέψετε τα δικής σας παραγωγής φρέσκα λαχανικά με άλλα λόγια να διεκδικήσετε και να απαιτήσετε μια καλύτερη ζωή στην πόλη που κατοικείτε.”

7. Για το Μπραχάμι τώρα. Να βρεθεί άμεσα ένας χώρος πέντε τουλάχιστον στρεμμάτων και να φτιαχτούν υποδομές, περίφραξη, μάντρες και χώματα, εφ’όσον χρειαστούν, να κοινοποιηθεί το θέμα στους κατοίκους, να πιστεί όλο το Δημ. Συμβούλιο για την “ωραία περιπέτεια των λαχανόκηπων”να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια από τον προυπολογισμό του Δήμου και φυσικά να βρεθούν δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες πολίτες που θα θελήσουν να ενοικιάσουντο περιβολάκι τους. Αφού συγροτήσουμε το πρώτο αξιόπιστο περιβόλι, θα βρεθούν μικροί και μεγάλοι χώροι, αρκετές έρημες και αχρησιμοποίητες πλατείες ώστε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερους και καλύτερους λαχανόκηπους στο μέλλον.

8. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην “καεί”το θέμα με πρόχειρη αντιμετώπιση.

9. ΤΟ 13% ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

IMAGINISTES http://imaginistes.com/

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.