Ένας “Ήλιος” ανατέλλει σε Άγ. Δημήτριο και Ν. Σμύρνη




Στη σύσταση του κέντρου Πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες και προαγωγής της υγείας, με την επωνυμία “Ήλιος”, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν, προχώρησαν το 2006 οι διοικήσεις των Δήμων Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Κύριος σκοπός του κέντρου πρόληψης Ήλιος είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων σήμερα, όχι μόνο μέσω της πληροφόρησης αλλά μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη εκείνων των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που προάγουν μια υγιή στάση απέναντι στη ζωή. Ακόμη, η ενίσχυση των παραγόντων που προστατεύει από εξαρτητικές συμπεριφορές και τέλος η δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίου που να στηρίζει και να διευκολύνει τους νέους να επιλέγουν θετικούς τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητας.

Ο “Ήλιος” εποπτεύεται επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος και καλύπτει το 50% της χρηματοδότησής του. Στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό, ειδικά καταρτισμένο σε θέματα εξαρτήσεων από ουσίες και σε θέματα προαγωγής της υγείας, όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και κοινωνικούς ανθρωπολόγους.

Η δράση του κέντρου είναι συνεχής όλα αυτά τα χρόνια καθώς αποτελεί ένα από τα 71 κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κέντρα Πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου και του “Ήλιος” είναι επίσημα αναγνωρισμένοι, από το κράτος φορείς, για την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης, μείωσης της ζήτησης ουσιών και προαγωγής της υγείας.

Η δράση του “Ήλιος”, έχοντας ως γνώμονα την πρόληψη μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στοχεύει τόσο στην οικογένεια και το σχολείο, όσο και στις τοπικές κοινωνίες γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ενέργειες οι οποίες αφορούν στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών της Α/βαθμιας και της Β/βαθμιας εκπαίδευσης μέσω ενημερωτικών συναντήσεων και βιωματικών σεμιναρίων. Επιπλέον, ο “Ήλιος” πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις και σεμινάρια για τους γονείς επιδιώκοντας, την ενθάρρυνση τους στο γονεϊκό τους ρόλο, την ενημέρωση τους σε θέματα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών τους, καθώς και τη βελτίωση της επικοινωνίας εντός της οικογένειας. Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, το κέντρο πρόληψης Ήλιος πραγματοποιεί βραχείες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος στοχεύοντας στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους, όπως η αυτοεκτίμηση και η υπευθυνότητα, ενισχύοντας τις δεξιότητες αντίστασης στις αρνητικές πιέσεις αλλά πάνω απ’ όλα ενημερώνοντας τα παιδιά για τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Σημαντικό κομμάτι των δράσεων του “Ήλιος” είναι οι ανοικτές συζητήσεις και εκδηλώσεις που οργανώνει το κέντρο σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας και με άλλες δομές πρόληψης και θεραπείας ενώ παραθέτει και συμβουλευτικές συζητήσεις με χρήστες και τις οικογένειες τους με στόχο την παραπομπή τους σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο.

Οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης “Ήλιος” από την αρχή του 2012 μέχρι και σήμερα!

Ευαισθητοποίηση Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης και Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με τους Διευθύντες Εκπαίδευσης, τους Αναπληρωτές Προϊστάμενους των Γραφείων Εκπαίδευσης, τους Υπεύθυνους των Γραφείων Αγωγής Υγείας, τους Διευθυντές Σχολείων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Βιωματικά Σεμινάρια Εκπαιδευτικών της Β΄/βάθμιας

Πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο θεωρητικό και βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Β΄/θμιας με θέμα «Ο συναισθηματικά επαρκής εκπαιδευτικός», διάρκειας 10 ωρών (συμμετείχαν 11 εκπαιδευτικοί).
Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα βιωματικό εργαστήριο εκπαιδευτικών Β΄/θμιας με θέμα «Στηρίζομαι στα πόδια μου», διάρκειας 4 ωρών (συμμετείχαν 21 εκπαιδευτικοί).

Βιωματικά Σεμινάρια Εκπαιδευτικών της Α΄/βάθμιας

Πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Α΄/βάθμιας με τα εξής θέματα: «Νιώθω ασφαλής στο σχολείο μου» και «Πρόληψη της ενδοσχολικής βίας», διάρκειας 10 ωρών (συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί).
Ομάδα Εποπτείας – Υποστήριξης Εκπαιδευτικών

Οι ομαδικές εποπτικές ομαδικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών (στις οποίες συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει προηγουμένως κάποιο βιωματικό σεμινάριο του Κέντρου Πρόληψης), έχουν ως βασικό στόχο την άμεση και συνεχή υποστήριξη τους σε διαφορετικές ανάγκες που αναφύονται και σε δυσκολίες που προκύπτουν επί τω έργω.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:

Μία Ομάδα εποπτείας εκπαιδευτικών της Β΄/θμιας εκπαίδευσης
(Συνολικά: 5 συναντήσεις, 2ωρης διάρκειας)

Βραχείες Παρεμβάσεις στην Β΄/βάθμια Εκπαίδευση

Το Κέντρο Πρόληψης υλοποιεί παρεμβάσεις σε μαθητές της Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτές. Οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται σε συνεργασία με τα σχολεία των δήμων και σχεδιάζονται και υλοποιούνται από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις πρόληψης (σε εφήβους μαθητές) με θέματα:

«Ο δρόμος προς την αυτονομία»,
«Ουσίες»,
«Εθισμός στο διαδίκτυο»

Ομάδες Παιδιών (8 – 11 ετών)

Οι ομάδες των παιδιών στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση – εκπαίδευση τους σε θέματα προαγωγής της υγείας, στην καλλιέργεια διαπροσωπικών δεξιοτήτων, στην υποστήριξη τους σε δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και στην βιωματική επεξεργασία (μέσα από ένα φάσμα δημιουργικών δραστηριοτήτων) καίριων ζητημάτων που άπτονται των αναπτυξιακών φάσεων τις οποίες διέρχονται.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε (στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης):

• Μία Ομάδα Παιδιών (συμμετείχαν 9 παιδιά), διάρκειας 5 δίωρων συναντήσεων.

Δραστηριότητες πρόληψης στην Οικογένεια

Οι παρεμβάσεις στην οικογένεια στοχεύουν στην υποστήριξη και ενθάρρυνση των γονέων στον γονεϊκό τους ρόλο. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου του γονέα στο μεγάλωμα του παιδιού και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, δίδεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες γονείς να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και να εκπαιδευτούν βιωματικά σε δεξιότητες επικοινωνίας που προάγουν το λειτουργικό τρόπο αλληλεπίδρασης στην οικογένεια.
Συγκεκριμένα πραγματοποιηθήκαν:

• Τρεις Ομάδες Γονέων σε Ν. Σμύρνη και Αγ. Δημήτριο με θέμα «Επικοινωνία στην οικογένεια. Μεγαλώνοντας παιδιά σε έναν κόσμο που αλλάζει», 2ωρης διάρκειας και εβδομαδιαίας/μηνιαίας συχνότητας.

Συμβουλευτική

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιούνται ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής σε εφήβους και τις οικογένειες τους.

Ομιλίες

Επιπλέον το κέντρο πρόληψης έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ομιλιών ,15 στο σύνολο τους, σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας σε σχολεία του Αγίου Δημητρίου και της Νέας Σμύρνης με θέματα: «Αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας», «Εφηβεία και εξαρτήσεις», «Εξάρτηση από το διαδίκτυο» κ.α.

 

 

Δραστηριότητες πρόληψης στην ευρύτερη κοινότητα – Ανοιχτές Εκδηλώσεις

Οι ανοιχτές εκδηλώσεις, απευθυνόμενες σε ένα ευρύτερο κοινό, στοχεύουν αφενός στην προβολή του έργου του Κέντρου Πρόληψης, και αφετέρου στη γνωριμία και σταδιακή εξοικείωση της ευρύτερης κοινότητας με την φιλοσοφία και τους στόχους της πρόληψης και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Πρόληψης διοργάνωσε συμμετείχε στις παρακάτω ανοιχτές εκδηλώσεις:

• Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης, 27/04/2012 – 05/05/2012, συμμετοχή με περίπτερο για άμεση και επιτόπου ενημέρωση και διανομή έντυπου επικοινωνιακού και συμβουλευτικού υλικού

• Στις εκδηλώσεις «Παναγούλεια 2012» στην Πλατεία Αλ. Παναγούλη στον Άγιο Δημήτριο, 26 & 27/05/2012 , συμμετοχή με περίπτερο για άμεση και επιτόπου ενημέρωση και διανομή έντυπου επικοινωνιακού και συμβουλευτικού υλικού

 
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΗΛΙΟΣ
Υπεύθυνος: κ. Βαγγέλης Κωνσταντίνου
ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 18, Ν.ΣΜΥΡΝΗ
Τηλ. 210 9336031
Email: [email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.